Primarul orașului Târgu Bujor din judeţul Galaţi, Laurențiu Gîdei, vrea să înființeze un sistem local de alarmare a populației, prin intermediul rețelelor de telefonie mobilă. El a cerut pe Facebook numerele de telefon ale tuturor localnicilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Laurențiu Gîdei, primarul orașului Târgu Bujor și al satelor componente Moscu și Umbrărești, a cerut oamenilor, printr-o postare pe Facebook, să-i trimită numerele lor de telefon. Ulterior, acestea vor forma o bază de date care va ajunge în telefonul primarului. Astfel, cetățenii vor fi anunțați în timp real chiar de primar despre pericolele care îi pândesc.
”Rog toți posesorii de telefoane mobile care locuiesc în Tg.Bujor, Moscu sau Umbrărești, să-mi trimită mesaj în privat cu numărul de telefon și numele! Puteți să-mi trimiteți și numerele cunoscuților, rudelor, vecinilor! Vreau să pot informa prin sms, la nivel local despre eventualele fenomene meteorologice imediate, despre evenimente importante! Noi, primarii, suntem informați primii despre eventuale fenomene meteo grave, ce se vor petrece în zona noastră! O comunicare eficientă poate preîntâmpina evenimente tragice, precum cele de duminică din zona Timișoara! Aștept mesajele dumneavoastră!”, a scris Laurențiu Gîdei.
Primarul susţine că are sute de numere de telefon ale cetățenilor din Târgu Bujor și din cele două sate componente. În total, în zonă locuiesc aproximativ 6.000 de oameni.
În opinia primarului, sistemul pe care îl construiește nu va intra în conflict cu cel național anunțat de Guvern.
”Eu am mai utilizat chestia cu anunțurile prin sms. Am numeroși cetățeni în agenda mea telefonică, dar vreau să-mi măresc baza de date, sper eu să ajung la câteva mii de numere. Mi-am dat seama că anunţurile pe care le postez de obicei pe Facebook nu sunt suficiente, nu ajung neapărat în timp util la toţi oamenii, nu toţi stau pe Facebook, şi m-am gândit să îi rog să îmi dea numerele de telefon ca să îi pot informa în timp util. Noi, primarii, suntem informaţi primii despre fenomenele meteo care apar. Știu că se doreşte şi implementarea acelui sistem naţional de altertă, este foarte bun şi acela, dar acesta la care m-am gândit, cum v-am spus, este pentru noi, cei de aici. Nu îl excludem pe acela, sunt utile amândouă”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul Laurențiu Gîdei.
Pentru buna funcționare a sistemului local de alarmare în caz de dezastre, primarul Laurențiu Gîdei folosește o aplicație. Viitorul sistem va fi utilizat și pentru a anunța diverse evenimente de interes local.
”Dacă Guvernul va face un sistem național de alarmare, foarte bine, îl vom folosi. Al nostru poate să existe în paralel. În plus, prin intermediul sistemului nostru nu anunțăm doar catastrofe, putem să-l folosim pentru vești bune. Vom anunța evenimente, spectacole, chestii legate de administrație. Am descărcat o aplicaţie de curând care îmi permite să trimit anunţurile tuturor celor din grup”, a adăugat Gîdei.
În ultimii zece ani, zona Târgu Bujor a fost lovită de mai multe valuri de inundații. De asemenea, ninsoarea de iarna trecută a izolat localitatea, iar viscolul din aprilie, anul acesta, i-a lăsat pe locuitori zile întregi fără curent electric. MEDIAFAX