Transgaz și firma franceză GRTgaz sunt pe lista scurtă a companiilor care au depus oferte pentru operatorul rețelei de gazoducte a Greciei, DESFA, pentru a achiziționa o participație de 66%, a anunțat Agenția pentru Privatizare a statului (TAIPED), potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Șase companii și-au exprimat interesul de a achiziționa o participație de 66% în operatorul rețelei de gazoducte din Grecia, DESFA. Investitorii interesați sunt: operatorul rețelei de transport a gazelor naturale din România, Transgaz și firma franceză GRTgaz, Macquarie Infrastructure and Real Assets, un consorțiu format din companiile Snam (Italia), Fluxys (Belgia), Gasunie (Olanda) și Enagas (Spania), grupul spaniol Regasificadora del Noroeste, Integrated Utility Services și Powerglobe LLC.

Investitorii de pe lista scurtă vor fi invitați să prezinte ofertele

Grecia intenționează să vândă active în valoare de două miliarde de dolari, anul acesta și de 3,5 miliarde de dolari, în 2018. De asemenea, intenționează să se promoveze ca un hub de tranziție pentru Asia și Europa.

Grecia trebuie să finalizeze vânzarea DESFA până la sfârșitul anului, conform schemei de privatizare a pachetului de bailout.

Potrivit acordului, cea mai mare rafinărie din Grecia, Hellenic Petroleum, își vinde participația de 35% în DESFA, restul până la 66% fiind vândut de statul elen.

Încercarea anterioară de a vinde DESFA către compania SOCAR din Azarbaijan a eșuat, anul trecut, după ce Grecia a aprobat legislația pentru creșterea tarifelor gazelor DESFA, o creștere mai mică decât cea anticipată de SOCAR.

DESFA deține și operează rețeaua de gaze naturale din Grecia și un terminal offshore de gaze naturale lichefiate în vestul capitalei grecești. Compania transportă gaze de la granițele Grecia-Bulgaria și Grecia-Turcia către consumatorii greci printr-o conductă de 1.459 de kilometri.

Anul trecut, DESFA a raportat vânzări de 170 de milioane de euro și un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor fixe a rămas la aproape 1,3 miliarde de euro.