Transgaz a semnat ordinul de începere a lucrărilor la stațiile de comprimare gaze naturale de la Podișor, Bibești, și Jupa, din cadrul proiectului BRUA – Faza 1, valoarea contractului fiind de peste 280 de milioane lei, informează compania.

Fiecare stație va fi echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcțiune și unul de rezervă) şi va avea capacitatea tehnică de asigurare a fluxului bidirecțional de gaze naturale. Contractul de execuție a celor trei stații de comprimare gaze naturale a fost câștigat de un consorțiu de firme românești, condus de INSPET SA Ploiești.

Valoarea contractului este 288,7 milioane lei, la care se adaugă TVA. Uniunea Europeană a acordat un grant în valoare de 1,519 milioane euro, reprezentând 50% din cheltuielile eligibile estimate.

Pe lângă cele trei staţii de comprimare, proiectul BRUA Faza 1 presupune şi construcția conductei de transport gaze naturale Podișor-Recaș în lungime de 479 km, cu diametru de 32” (Dn 800) și presiunea de proiectare de 63 bar.

Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane de euro. Uniunea Europeană acoperă 179,3 milioane de euro, printr-un al doilea grant, care reprezintă 40% din cheltuielile eligibile estimate. La finalizarea fazei I se va asigura fluxul de gaze naturale spre Ungaria, prin interconectorul Horia – Csanadpalota; Bulgaria prin interconectorul Giurgiu – Ruse.

Termenul estimat de finalizare este 31 decembrie 2019.

“Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va contribui în mod semnificativ la ridicarea nivelului de securitate energetică a României și va permite deschiderea de noi oportunități pentru implicarea furnizorilor de echipamente și servicii energetice”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Proiectul BRUA Faza I este considerat un proiect prioritar la nivel regional și este inclus în lista proiectelor CESEC (Central East South Europe Gas Connectivity), pentru că aduce o contribuție semnificativă la creșterea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale şi a gradului de interconectivitate regională.