New York Fashion Week, un eveniment care s-a încheiat miercuri, a inclus defilări ale unor creatori care și-au anunțat retragerea, un gust pronunțat pentru rochii și fuste lungi, precum și ținute office pentru femei puternice, într-o prezentare care a făcut aluzie la mișcarea #MeToo, transmite AFP.

Joi, Săptămâna modei se mută la Londra, după care evenimentul va avea loc la Milano și Paris, însă, după defilările de la New York, dedicate colecțiilor toamnă-iarnă 2018, specialiștii au făcut un top al tendințelor de anul acesta.

Good Bye

Designerul Carolina Herrera, în vârstă de 79 de ani, a spus adio podiumului de modă, după patru decenii la conducerea propriei companii, cu o defilare la New York Fashion Week.

De asemenea, canadianul Jason Wu părăsește casa de modă Hugo Boss pentru a se concentra asupra propriului brand.

Victoria Beckham și Jenny Packham se mută la Londra în următorul sezon, pentru a celebra a zecea, respectiv a 30-a aniversare.

Back to black

Negrul a revenit pe podiumul de modă – mai ales pentru galele de premii din acest sezon, unde această culoare a fost folosită pe covorul roșu pentru a protesta față de hărțuirea sexuală la locul de muncă.

Colecțiile lui Michael Kors, Tom Ford, Tadashi Shoji și Christian Siriano se numără printre cele care au inclus rochii negre, pantaloni negri, jachete negre etc.

Empower MeToo

Colecția semnată de Alexander Wang a inclus ținute pentru femei de carieră puternice, o combinație între “fata muncitoare” din anii 1980 și look-ul Matrix din anii 1990. Decorul folosit pentru această defilare a constat în birouri-cutie, pe care era imprimat ironic textul “AWG” (Alexander Wang Group).

Defilarea s-a vrut a fi o aluzie la mișcarea #MeToo, apărută în urma scandalului Harvey Weinstein. Zeci de vedete de la Hollywood, printre care Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Kate Beckinsale şi Salma Hayek, Rose McGowan, Angelina Jolie, Rosanna Arquette, Asia Argento și Cara Delevingne, l-au acuzat pe producătorul de film american de diverse forme de abuz, de la hărţuire sexuală la viol, în urma apariției, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele lui Weinstein. Weinstein a negat acuzațiile vehement, dar este subiectul mai multor anchete ale poliției.

În urma acuzațiilor, în SUA a fost inițiată o mișcare online, la care participă milioane de femei. Acestea au vorbit pe Facebook și pe alte rețele sociale despre traumele pe care le-au suferit din cauza experiențelor de hărţuire sexuală sau abuz și au folosit hashtag-ul “#MeToo” (“Și Eu”, n.r.). Mai multe personalități s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga și actriţele Anna Paquin şi Evan Rachel Wood. În plus, au fost și bărbați care s-au implicat în acest demers, între aceştia fiind actorul Javier Munoz.

Colecția lui Prabal Gurung a fost inspirată de grupuri sociale celebre dominate de femei, precum Gulabi Gang din India și tribul Mosuo din China.

De asemenea, opt modele au participat la un eveniment #MeToo, povestind propriile istorii despre modul în care au fost hărțuite sexual, pentru a atrage atenția asupra acestei probleme.

Suits you

Colecția lui Tom Ford a inclus ținute pentru superfemei – costume cu colanți ori pantaloni și aproape nicio fustă și poșete imprimate cu textul “Pussy Power”.

Ralph Lauren a promovat costumul cu pantaloni de culoare albă, o ținută preferată a lui Hillary Clinton, a vedetelor care au participat la gala Grammy, precum și a Melaniei Trump, soția președintelui american.

Ținute similare au prezentat Philipp Plein și Marc Jacobs.

Modesty’s a virtue

Specialiștii sunt de părere că ținutele prezentate de Calvin Klein, cu fuste lungi, gulere înalte, trupuri îmbrăcate în haine largi, păr acoperit, ar fi foarte potrivite pentru femeile de religie iudaică și musulmană.

Jenny Packham a venit cu rochii cu bretele accesorizate cu cape.

Rochiile de cocktail colorate ale lui Ralph Lauren au avut mâneci lungi și gulere înalte.

Hear me roar

Ținutele cu imprimeuri animalice au fost numeroase, de la costumele cu pantaloni ale lui Tom Ford, Christian Siriano și Victoria Beckham la cele ale brandului de lux italian Bottega Veneta.

Woman for all seasons

Publicul acestui eveniment este format, de obicei, din persoane bogate, care călătoresc mult și care poate nici nu locuiesc la New York, Paris sau în alt oraș unde este iarnă.

Motiv pentru care colecții precum cele ale lui Tory Burch și Victoria Beckham au prezentat ținute în straturi, perfecte pentru cei care locuiesc în Orientul Îndepărtat.

Bottega Veneta a propus pantaloni scurți pentru toamnă.

Belt up

Curelele au fost un element cheie și chiar staruri ale unor defilări de modă, precum cele ale lui Adam Selman, Marc Jacobs și Carolina Herrera.

Dreamer

Este un cuvânt foarte utilizat în prezent pentru a desemna copiii aduși de părinții lor în SUA, care, în prezent, sunt amenințați cu deportarea, dacă Congresul american nu va ajunge la o decizie în ceea ce îi privește în curând.

Esteban Cortazar, născut în Columbia, care a revenit la New York după 12 ani petrecuți la Paris și ale cărui haine au fost purtate de Melania Trump, s-a autodefinit ca “Dreamer” în America.

“Dream” a fost unul dintre cele 50 de cuvinte alese de Raf Simons, de la casa Calvin Klein, pentru a defini America.

Outer space

Philipp Plein și-a transportat oaspeții într-un refugiu plin de zăpadă, cu nave spațiale, roboți de tip transformer și mult argintiu.

Jenny Packham a adus pe podium rochii decorate cu mărgele în formă de lună și stele, inspirate de cosmos.

Iar Calvin Klein a folosit mult argintiu pentru colecția sa inspirată de lupta pentru cucerirea spațială din anii 1960.