Angajatorii din sectoarele IT și cercetare-dezvoltare și ai zilierilor sau persoanelor cu handicap care măresc cu cel puțin 20% salariile brute ale acestor angajați vor reține la sursă și vor evidenția în Formularul 112 cheltuielile cu CASS, a declarat luni ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

„O parte din cheltuielile angajatorilor cu contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) vor fi suportate de la bugetul de stat. De această facilitate vor beneficia persoanele din patru categorii: angajații din sectoarele IT și cercetare-dezvoltare, zilierii și persoanele cu handicap. Angajatorii care măresc cu cel puțin 20% salariile brute ale acestor angajați vor reține la sursă și vor evidenția în Formularul 112 cheltuielile cu CASS și nu vor mai avea de îndeplinit altfel de proceduri”, a spus Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Digi 24 TV.

Ministrul a recunoscut că inițial se pregătise un ajutor de stat pentru compensarea cheltuielilor cu CASS la aceste categorii, dar „s-a găsit această soluție care este mult mai simplă și pentru buget, și pentru angajatori (…) Impactul bugetar al variantei cu ajutor de stat ar fi fost de 300 de milioane de lei; la măsura descrisă mai sus, impactul este mult mai m mic”, a precizat ministrul.

Luni seara, chiar în momentul începerii emisiunii, Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordonanță de urgență care prevede suportarea de la bugetul de stat a unei părți din contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată de către persoane fizice din categoriile IT, cercetare, sezonieri și persoane cu handicap.

„Modificările aduse prin prezenta ordonanță de urgență vizează acordarea pentru personalul plătit din fonduri publice, angajat în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, căruia îi sunt aplicabile prevederile alin. (51) al art. 146 și ale alin. (5^1) al art. 168 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, a unei sume al cărei cuantum se stabilește astfel încât să se menţină în plată cuantumul net acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2017, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se precizează în Nota de fundamentare a proiectului normativ.

Scopul proiectului de act normativ este asigurarea venitului net pentru angajații din domeniul IT, cercetare-dezvoltare și inovare, precum și pentru cei care desfășoară activități cu caracter sezonier sau sunt încadrate ca persoane cu handicap grav sau accentuat, la același nivel pe care l-au avut pentru luna decembrie 2017. Asigurarea acelui venit se va face „fără ca angajatorii acestora să fie obligați să facă un efort financiar suplimentar pentru acești angajați în raport cu ceilalți angajați care nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii”.

Sursa: Mediafax