Proiectul de lege al Guvernului privind telemunca a primit avizul final al Parlamentului și urmează să fie aplicat, astfel încât un angajat va putea munci și în altă parte decât la sediul unei firme, angajatorii vor avea mai puține responsabilități privind locul de muncă, iar angajatul va avea mai multă flexibilitate. Proiectul de lege privind introducerea unui nou tip de contract de muncă, de tip telemuncă, a fost adoptat de Guvern în august anul trecut.
 „Este un proiect de lege foarte popular în Japonia, adică legislaţia din Japonia a stat la baza legislaţiei din România, acolo sunt foarte multe persoane care preferă să lucreze de acasă. Am adoptat şi noi astăzi această lege care a fost gândită de Guvernul României, practic orice persoană care lucrează de pe calculator poate să o facă de acum înainte de acasă, este pontat ca orice altă persoană care ar fi la serviciu, are contractul introdus în REVISAL, are toate drepturile ca orice salariat, doar că lucrează de acasă. Este bine şi pentru angajator pentru că nu mai trebuie să plătească cheltuieli de utilităţi, de exemplu, sau cheltuieli de chirie a spaţiului, este bine şi pentru angajat, nu mai pierde două ore de muncă în trafic, nu mai plăteşte transportul şi, sigur, dacă angajatorul îi dă o lucrare care ar putea să fie făcută în 8 ore şi o face în 4 ore este avantajat”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la Palatul Parlamentului, după votul la acest proiect de lege.
Ea a adăugat că de acest proiect de lege nu vor beneficia doar angajaţii din IT, ci şi traducătorii, dar şi alte categorii de salariaţi.
Potrivit noii forme a legii, telemunca este ”forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor”.
În ce priveşte pontajul celor 8 ore de lucru pe zi, ministrul Muncii a spus că acesta se poate face electronic.

„Angajatorul trebuie să verifice dacă se respectă acasă toate normele de securitate muncă şi, de asemenea, Inspectoratele Teritoriale de Muncă pot să facă verificări. Practic, domiciliul se transformă într-un fel de birou, este exact acelaşi lucru ca şi cum ai lucra într-un birou la angajator, doar că o faci de acasă”, a conchis Vasilescu.

Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa: Amos News