Moș Crăciun chiar are un atelier unde produce majoritatea decorațiunilor și jucăriilor de Crăciun, dar se află la mii de kilometri distanță de Polul Nord.

Probabil că și Moș Crăciun a auzit că lucrurile se fac mai repede și mai ieftin în China și s-a conformat. În satul chinez Yiwu nu există zăpadă și nici elfi, dar sunt 600 de fabrici care produc 60% din toate decorațiunile de Crăciun din lume, scrie playtech.ro.

Conform mitului în care credeam orbește când eram mici, Crăciunul este pregătit de elfi rozi și năzdrăvani, care muncesc zi de zi într-o cabană acoperită cu zăpadă, undeva în pe la Polul Nord. În orice caz, nu cred că vei fi surprins să auzi că majoritatea globulețelor, luminițelor, ghirlandelor pe care le folosești să împodobești bradul sunt made în China. Mai exact sunt din Yiwu, la 300 de km de Shanghai.

”Satul de Crăciun al Chinei” găzduiește 600 de fabrici care produc peste 60% din toate decorațiunile și accesoriile de Crăciun ale lumii, de la pomii artificiali. până la căciulițele de Moș Crăciun. Elfii care lucrează în aceste fabrici sunt, în principal, muncitori migranți, care petrec 12 ore pe zi în fabrici, pentru o sumă de 20-300 de lire sterline pe lună. În plus, ei nu prea știu ce este Crăciunul și de ce este atât de multă agitație în jurul lui.

Ambalate în pungi de plastic, obiectele atârnă alături de o mulțime de alte obiecte festive din oraș în Piața Internațională a Comerțului din Yiwu, alături de China Commodity City. Este un paradis al magazinelor, o expoziție comercială imensă a tuturor lucrurilor din lume de care nu ai neapărat nevoie, dar, totuși, te simți obligat să le ai.

Există raioane întregi în acest complex cu flori artificiale și jucării gonflabile și multe altele cu chestii inutile, dar frumoase. Complexul a fost declarat de ONU drept ”cea mai mare piață de comerț din lume”. Potrivit lui Cai Qingliang, vicepreședinte al Asociației Industriilor de Crăciun din Yiwu, Moș Crăciun este mult mai cunoscut acum în China decât Iisus.