Un tip de medicamente anticolesterol a permis reducerea cu 28% a riscului de mortalitate la bărbaţii care nu sufereau de boli cardiovasculare aparente dar care aveau un nivel ridicat al colesterolului ”rău”, conform rezultatelor unui studiu cu cea mai lungă durată efectuat vreodată pe acest subiect, informează Agerpres.

Cercetarea se bazează pe date colectate timp de peste 20 de ani în cadrul unui studiu clinic efectuat pe 5.529 de bărbaţi în vederea evaluării efectelor statinelor, medicamente cu efect de scădere a lipidelor din sânge

Aproximativ 2.560 dintre subiecţi aveau, la începutul studiului, un nivel al colesterolului LDL de peste 190 de miligrame pe decilitru de sânge, însă nu prezentau semne aparente de boală coronariană – în condiţiile în care un nivel normal al LDL trebuie să fie mai mic de 100 mg/dl.

Riscul de infarct sau accident vascular cerebral a fost de asemenea redus, cu 25%

Cercetătorii au descoperit că bărbaţii care au luat o statină – 40 mg pe zi de pravastatină (Pravachol) – şi-au redus cu 27% riscul de boli cardiovasculare, iar riscul de deces ca urmare a acestor afecţiuni a scăzut cu 28% în comparaţie cu cei trataţi cu un medicament placebo. Riscul de infarct sau accident vascular cerebral a fost de asemenea redus, cu 25%.

De asemenea, riscul de a muri din orice cauză în această perioadă de douăzeci de ani a fost cu 18% mai mic în cazul subiecţilor care au luat o statină.

”Pentru prima oară, am demonstrat că statinele reduc riscul de mortalitate în cadrului unui grup de oameni cu o stare de sănătate bună însă cu niveluri foarte ridicate ale LDL, a declarat profesor Kausik Ray de la Imperial College School of Public Health din Londra, unul dintre principalii autori ai acestui studiu apărut în jurnalul american ”Circulation”. ”Aceste rezultate justifică recomandările actuale care prevăd tratarea acestui grup cu statine”, a adăugat el.

Potrivit profesorului Ray, “este vorba despre cele mai solide dovezi de până acum potrivit cărora statinele reduc incidenţa bolilor cardiovasculare şi a mortalităţii în cazul bărbaţilor cu un nivel ridicat de colesterol rău”.

Participanţii la studiu au avut între 45 şi 64 de ani

În timpul primilor cinci ani de studiu clinic ei au luat pravastatină sau un placebo.

Ceilalţi cincisprezece ani au fost urmăriţi de medicii lor, precizează sursa citată.

În cadrul unui alt studiu, prezentat anul trecut în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Americane de Cardiologie (American College of Cardiology, ACC), s-a demonstrat că diminuarea concentraţiei de colesterol cu ajutorul statinelor reduce clar riscurile cardiovasculare la persoane cu o stare de sănătate relativ bună. Elaborată prin analizarea, timp de cinci ani, a 12.705 de participanţi, această cercetare clinică a arătat că medicamentele anticolesterol au dus la o scădere a riscurilor de boli cardiace de 25% până la 40%. Cercetătorii au subliniat că ”statinele s-au dovedit deosebit de sigure şi benefice în acest studiu clinic pentru toţi participanţii, indiferent de nivelul lor de colesterol, tensiune arterială, vârstă, sex sau etnie”.