România se clasează pe primul loc într-un sondaj realizat în 15 țări, unde peste jumătate (53%) din tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani sunt încrezători că vor găsi un loc de muncă pe măsura abilităților lor, arată un studiu prezentat luni de Vodafone.

Potrivit rezultatelor, dintre participanții celor 15 țări analizate, românii între 18 și 24 de ani par să fie printre cei mai pregătiți să urmeze o carieră specializată în domeniul digital. Astfel, 27% dintre ei ar prefera sa fie programatori, 23% designeri de jocuri, 22% bloggeri si vloggeri, 17% designeri de aplicații și 14% specialiști în securitate cibernetică.

Studiul mai arată că tinerii români se numără printre cei mai optimiști în privința viitorului lor în economia digitală, mai mult de 30% dintre respondenți afirmând că economia digitală le va spori oportunitățile de angajare, în timp ce doar 10% cred că nu își vor putea permite niciodată aceeași calitate a vieții ca generația părinților lor.
România se situează pe primul loc, cu 51% din respondenți care afirmă că ar prefera să lucreze mai mult pentru ei inșiși sau ca antreprenori decât ca angajați într-o companie, urmată de Egipt și Turcia cu câte 50%.

Sondajul a fost aplicat în 15 țări (Africa de Sud, Egipt, Germania, Grecia, India, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Portugalia, Republica Cehă, România, Spania, Turcia și Ungaria), pe un eșantion de 6.000 de respondenți cu vârstă cuprinsă între 18 și 24 de ani.

Rezultatele au fost folosite pentru documentarea programului internațional „Alege-ti viitorul”, conceput pentru a oferi îndrumare în carieră în economia digitală și acces la training pentru 10 milioane de tineri din 18 țări. Programul, lansat recent în România și în alte 17 țări, include platforma Future Jobs Finder – un portal ușor de folosit care le dă tinerilor posibilitatea să-și formeze noi abilități și să găsească oportunități de angajare în domenii ale economiei digitale, au menționat inițiatorii proiectului.

Platforma este disponibilă în 10 limbi, inclusiv româna, iar pentru aceasta Vodafone a lucrat cu psihologi, consultanți în domeniul carierei și furnizori de programe de formare profesională.

Future Jobs Finder include o serie de teste scurte psihometrice menite să identifice aptitudinile și interesele fiecărui utilizator, apoi să le organizeze pe categorii într-o listă de joburi specifice economiei digitale. Platforma identifică oportunitățile de angajare integrate de platforma globală Indeed, inclusiv poziții locale și internaționale în cadrul Vodafone. Utilizatorii au acces la cursuri online pentru formarea de abilități digitale și primesc un rezumat al propriilor aptitudini și interese, pe care îl pot folosi în CV sau atunci când aplică pentru un loc de muncă.

Sursa: Mediafax