În cei 20 de ani de activitate, Consiliul Concurenței a generat peste 1 miliard de euro economii pentru cetățenii români, arată un studiu al Academiei de Studii Economice (ASE) prezentat marți de conducerea Consiliului.

Studiul ASE a evaluat impactul politicii de concurență din România asupra 10 industrii-cheie din economia națională: servicii bancare, asigurări de răspundere civilă auto obligatorie, administrare de fonduri de pensii private, producerea și comercializarea cimentului, telecomunicații mobile, farmaceutică și servicii de sănătate, producerea și comercializarea energiei electrice, distribuția carburanților, retail și respectiv profesii liberale.

Potrivit studiului, în acești 20 de ani au fost declanşate 345 investigaţii, iar Consiliul Concurenței a aplicat amenzi în valoare totală de 574,8 milioane de euro, cele mai mari amenzi – 294,1 milioane de euro – fiind aplicate în anul 2011.

Peste 90 % din sancțiuni au fost aplicate pentru practici anticoncurențiale, respectiv înțelegeri între companii și abuz de poziție dominantă, și doar 1% pentru omisiunea notificării unei tranzacții.

Bugetul autorității de concurență, în cei 20 de ani de funcționare, a însumat 158,7 milioane de euro.

Sursa: Mediafax