Ne apropiem de finalul lui 2017 și deja putem împarți acest an în două mari perioade. Prima este cea a creșterilor semnificative, bazate pe politică de dividend mai mult decât solidă a majorității blue-chips-urilor autohtone. Este perioadă frumoasă și roz a bursei locale în care indicii au crescut cu circa 5% pe lună.

A două perioadă, cea a ezitărilor și  a corecțiilor, a debutat în prima perioadă din iunie. Bursa a intrat într-un război al influențelor politice care a uzat mult din entuziasmul investitorilor și din performanță acestui an.

Mai jos vedem, în mod sugestiv, zbateriile pieței locale reprezentate de evoluția indicelui BET-TR.  După ce în primele cinci luni ale anului piață a cunoscut doar o direcție, începutul lunii iunie ne aduce o prima scădere de amploare. Intrăm în zona în care declarațiile politice (mai degrabă decât economice) au desenat un zigzag de mare amplitudine.

Înregistram pe grafic 4 puncte de scădere care coincid, la perfecțiune, cu momentele tensionate ale vieții politice românești. Primul incident este la începutul lunii iunie, atunci când guvernul Grindeanu a fost atacat de propriul partid. Al doilea – când am înregistrat și un minim al acestei perioade-este momentul declarației neinspirate a ministrului de Finanțe prin care se punea în discuție desființarea pilonului 2 de pensii private. Au urmat discuțiile privind taxa pe activele bancare și cea mai recentă privind taxa de solidaritate.

sursa: ArenaXT

Sigur au fost momente care au consolidat o atmosferă de incertitudine ridicată. Era evident că dezechilibru dintre promisiunile electorale și realitatea finanțelor publice se adâncea. Se căutau soluții iar ele, în mod greu explicabil, erau devaluate publicului larg mult prea repede și fără studii de impact, iar ulterior retrase sau modificate masiv. Un scenariu perfect pentru a stopa trendul pozitiv al bursei locale și pentru a determină marcări de profit.

În acest moment sperăm că saga modificărilor legislative, a declarațiilor întoarse a două zi să fi trecut. Odată ce vom avea o lege a bugetului pe 2018, miză unor măsuri economice pripite se va reduce la minimum. Probabil au văzut și politicienii noștri că vorbim despre o poltica neproductivă.

Urmează rezultatele financiare trimestriale. Sunt informații foarte importante pentru că până în luna februarie nu vom mai avea un alt update financiar dinspre emitenți. Practic, vorbim de rezultatele financiare care vor sta la baza calculelor pentru randamentul dividendelor ce vor fi distribuite în 2018. Experiența ultimilor ani ne-a arătat că acesta rămâne vectorul de creștere principal pe bursă românească.

Mă aștept că rezultatele financiare să fie pozitive, astfel încât să reflecte creșterea economică pe care economia românească o înregistrează. Dacă va fi așa va fi destul de clar că, deocamdată, scăderile de pe bursă sunt determinate de așteptările negative față de evoluția României, așteptări care sunt exagerbate și care pot suferi îmbunătățiri în perioadă următoare. De altfel trebuie să remarcăm că în acest moment indicel BET-NG (al companiilor defensive:utilități și energie) are un randament cu 50% mai mare decât al indicelui generalist BET, fapt ce indică scăderea masivă a apetitului de risc pe piață autohtonă.

Dacă bursa va câștiga războiul cu clasă politică românească vom vedea în curând. Însă nu trebuie să uităm că astfel de momente produc și oportunități. Pentru a le valorifica este nevoie fie de experiență, fie de viziune de investitor (nu de speculator).

Autor: Alin Brendea

sursa: primet.ro