Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, a discutat  la Iași cu profesorul conferențiar univ. doctor, Tudor Ciuhodaru, și cu președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, arhitectura unui sistem informatic de control al infecțiilor nozocomiale în spitalele românești, care răspunde unei probleme vitale din sistemul medical din țara noastră, prin care, circuitul persoanelor în spital să poata fi controlat în condiții de respectare a tuturor normelor medicale. “Acest proiect dorim să-l finanțăm prin Programul Operațional pentru Competitivitate, Axa 2”, a precizat Petrescu.

Tot cu ocazia vizitei de la Iași, ministrul comunicațiilor a participat alături de Sorina Pintea, ministrul sănătății, la lansarea celui mai performant robot în chirurgie spinală și neurochirurgie existent în Europa. Acesta se află la spitalul Clinic de Urgenta “Prof. Dr Nicolae Oblu” din Iași, spitalul fiind singura unitate medicală europeană care deține o astfel de tehnologie de ultimă generație. 

Mazor X este un sistem care dă o siguranță aproape de sută la sută chirurgului, foarte util intervențiilor care nu vor mai necesita secțiuni mari operatorii, ci doar incizii, pacientul putându-se recupera mult mai repede, chiar va putea pleca acasă după două-trei zile.
Robotul Mazor X a costat 1,2 milioane de euro.