Tranzacționarea gazelor pe mai multe platforme bursiere este benefică atât pentru producători, cât și pentru consumatori, și nu e obligatoriu ca acestea să fie controlate de stat, a declarat joi președintele Bursei Române de Mărfuri (BRM), Septimiu Stoica.

„S-a pus întrebarea dacă e nevoie de bursă pentru tranzacționarea gazelor și răspunsul este da, pentru că pe astfel de platforme se identifică simplu și natural mecanismele de formare a prețurilor. Nu suntem partizanii tezei potrivit căreia întreaga cantitate disponibilă să fie tranzacționată pe bursă, pentru că e mai eficient ca producătorii să vină pe platforme din propria dorință, nu din obligație administrativă. Cât despre obligativitatea ca bursa respectivă să fie a statului, în Europa și pe aproape întreaga planetă stârnești râsul dacă vorbești despre așa ceva. Problema fundamentală burselor de stat este că acestea sunt protejate, de multe ori constituie sinecuri și primesc anumite sarcini”, a spus președintele BRM, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice.

Septimiu Stoica a mai arătat că bursele „nu sunt pentru a te fotografia cu ele, nu pentru vitrină au fost inventate, unii vor să fie la stat căutând alibiuri pentru operațiunile lor”.
Reacția președintelui BRM vine după ce la nivelul Parlamentului a apărut un amendament la Ordonanța 64/2016 potrivit căruia OPCOM – bursa de energie electrică – ar urma să fie desemnată ca unică platformă de tranzacționare pentru gaze, așa cum este și pentru electricitate, în condițiile în care peste 60% din cantitățile actuale de gaze se tranzacționează prin Bursa Română de Mărfuri.

Argumentul inițiatorilor acestui transfer (de pe BRM pe OPCOM) a tranzacțiilor cu gaze este, în principal, acela că la un moment dat furnizorii ar putea trimite la export cea mai mare cantitate de gaze, lăsând piața românească fără acest combustibil esențial pentru economie sau, cel puțin, la latitudinea importatorilor. Față de această „temere”, participanții la dezbatere au arătat că practic nu există acest pericol pentru că, din cauza costurilor de transport, prețurile pe piețele externe ar fi mult prea mari față de cotațiile din România, astfel că eventualii exportatori ar ieși în pierdere. În plus, deocamdată nu există posibilitatea fizică de a exporta cantități atât de mari încât să pună sub semnul întrebării aprovizionarea consumatorilor din România.

La începutul lunii octombrie, Bursa Română de Mărfuri a acuzat Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților că „a decis în mod arbitrar și prin încălcarea principiilor pieței libere excluderea unui operator privat din piața gazelor naturale din România”.
Votul din Comisie, care a avut loc pe 4 octombrie, „a schimbat fundamental sensul OUG 64/2016” și acest lucru „va produce efecte negative majore” asupra pieței de gaze naturale și economiei României.

„Naționalizarea activității Bursei Române de Mărfuri prin impunerea unui monopol de stat asupra tranzacționării gazelor naturale, printr-un proces de legiferare denaturat, este anticonstituțională și încalcă în mod flagrant legislația UE în materie de funcționare a piețelor bursiere și principiile de concurență”, a menționat BRM.
În același timp, decizia Comisiei „afectează structural sistemul energetic românesc și pune sub semnul incertitudinii finanțarea UE pentru gazoductul BRUA și investițiile din platoul continental al Mării Negre”.

BRM a mai precizat că este singura entitate care a dezvoltat o bursă de gaze naturale în România, fapt demonstrat prin lichiditatea ridicată pe întreaga durată a anului curent. „Deși prin forma inițială a OUG 64, care se aplică din noiembrie 2016, se impunea ca un prag de minim 30% din cantitățile de gaze naturale să se tranzacționeze pe bursă, în această perioadă, pe platformele BRM s-a tranzacționat o cantitate reprezentând cca 70% din consumul național. Participarea jucătorilor din piață la aceste tranzacții a fost evident voluntară și a adus beneficii economice tuturor actorilor implicați”.

„În ciuda acestor evidențe, Bursa Română de Mărfuri a fost interzisă din piața de gaze naturale cu ajutorul voturilor unor parlamentari din Comisia de Industrii, prin atribuirea în exclusivitate a tranzacțiilor din piața angro de gaze operatorului de stat OPCOM”, a mai arătat BRM.

sursa: mediafax.ro