Partea 1

 

Agresiunile exercitate asupra sănătății și frumuseții noastre asociate cu sezonul rece sunt multiple, atât externe (pe care nu le putem influența) cât și interne (asupra cărora putem exercita un control).

Agresiunile externe cele mai importante sunt reprezentate de vântul și zăpada, frigul și ploaia, expunerea la soare (celebrele arsuri dezvoltate după o vacanță la ski) și schimbarea bruscă a temperaturii de la frig la cald sau invers.

Pe de altă parte agresiunile interne cele mai frecvent întâlnite sunt căldura în exces în locuințe și intoleranța la variate materiale textile de tip lână sau sintetic, băile fierbinți prelungite și schimbarea stilului de alimentație (mai puține vitamine, minerale, fructe și legume proaspete, un consum mai redus de apă și un exces de grăsimi și aport caloric).

Pielea reprezintă prima linie de apărare împotriva agresiunilor externe

Pielea reprezintă prima linie de apărare împotriva agresiunilor externe,ielea reprezintă prima linie de apărare împotriva agresiunilor externe, și ca urmare  a acestor agresiuni multiple apar concomitent atât modificări ale aspectului pielii cât și modificări ale funcțiilor acesteia.

Ca urmare a agresiunilor prezentate mai sus, pielea devine uscată și aspră, cu apariția de fisuri (uneori până la sânge), și foarte frecvent pacienții cu afecțiuni dermatologice preexistente de tip psoriazis, dermatită atopică, rozacee (cuperoză) sau acnee prezintă o agravare semnificațivă a simptomatologiei cutanate.

 Ce trebuie să facem?

Primul pas este definirea problemei, respectiv care sunt agresiunile concrete  la care va fi supusă pielea noastră în perioada imediat următoare (frig, vânt, umiditate crescută, ger, soare etc.) și să stabilim o strategie individualizată de reducere a efectelor negative asupra pielii noastre!

Există două direcții importante pentru menținerea sănătății și frumuseții pielii noastre, protecția  și nutriția (regenerarea) tegumentelor noastre, iar modul de abordare al acestor activități trebuie să fie holistic, respectiv să se reflecte atât în modul nostru de alimentație cât și în îngrijirea pielii  (produsele utilizate, manevrele efectuate).

Despre toate acestea în articolul următor!

Autor:Victor Gabriel Clătici, Medic Primar Dermatolog