Depozitarul Central va elibera, astăzi, gratuit, extrase de cont celor care doresc să afle concret ce dețineri mai au pe piața de capital. facilitatea este oferită cu ocazia evenimentului „Ziua porţilor deschise la Depozitarul Central”, în cadrul căreia, între orele 9.00 și 15.30 persoanele care dețin acțiuni pot verifica numărul acestora. Pentru a intra în posesia extrasului de cont, doritorii trebuie să se prezinte personal la sediul instituţiei din București, B-dul Carol I nr. 34-36, etajul 3, cu actul de identitate în original.

Obţinerea unor astfel de extrase de cont, care în mod normal se eliberează contra unor sume modice, s-a dovedit a fi foarte utilă în anii trecuți, după ce mai mulţi români au fost identificați ca datori la Fisc cu sume de aproximativ 500 de lei pentru că erau acţionari fără să ştie şi au fost înregistrați ca încasatori ai unor dividende chiar şi de numai 1-2 lei. Mulți dintre acţionarii care au primit titluri de proprietate în cadrul Programului de Privatizare în Masă (marea „cuponiadă“ din anii ’90) mai deţin încă acţiuni reziduale la Societăţile de Investiţii Financiare chiar dacă şi-au vândut cupoanele. Aceste deţineri reziduale, de 1-2 lei, sunt tratate fiscal ca „venituri din investiţii“ şi taxate cu sute de lei pe an.

Milioane de oameni s-au aflat în situaţia că, deşi nu ştiau că sunt acţionari (ori aveau convingerea că nu mai sunt acţionari), aveau de fapt în conturi venituri din dividende de câţiva lei care i-au transformat automat în plătitori de contribuţii sociale de sănătate, datoria la Fisc ridicându-se la peste 500 de lei pe an. Astfel de extrase de cont – care arată adevăratele dețineri pe piața de capital – pot fi obținute acum de la Depozitarul Central.

<iframe width=”854″ height=”480″ src=”https://www.youtube.com/embed/ytIGMWsMb4E” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>