Reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile din România au transmis Parlamentului României și președinților de partidelor o scrisoare deschisă prin care solicită cu fermitate neîngrădirea participării reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în cadrul ședințelor publice online ale comisiilor de specialitate din Parlamentul României.

Mediul de afaceri trebuie să își poată susține punctele de vedere, astfel încât circuitul legislativ să funcționeze în continuare în baza transparenței și public, iar politicile și măsurile adoptate de către decidenții politici să fie în acord cu nevoile reale ale societății, pe baza opiniilor exprimate de toate părțile interese. Totodată, ședințele pot fi înregistrate și puse la dispoziție publicului larg pe paginile web ale instituției.

“Subliniem, totodată, că a ține cont de nevoile reale ale societății civile din România, în sensul ei larg, dar și de contribuția acesteia la informarea factorilor de decizie cu privire la dificultățile pe care le întâmpină în această perioadă este de o importanță vitală. Organizațiile non-guvernamentale au o înțelegere de la firul ierbii a situațiilor sociale și economice, asigurând sprijin direct și asistență, dincolo de mecanismele de monitorizare privind respectarea unor valori fundamentale (ex. drepturile omului)”, se arată în scrisoare.

Într-o societate democratică și (în special) în cel mai important for legislativ al țării, Parlamentul României, dialogul este indispensabil.Oamenii de afaceri atrag atenția că în clipa de față acesta suferă grav, nu doar din cauza restricțiilor impuse de criza COVID-19, dar și din cauza unor decizii interne, care credem că ar trebui reconsiderate.