Un proiect de Hotărâre privind stabilirea măsurilor necesare pentru restituirea donațiilor pentru sculptura “Cumințenia pământului”, de Constantin Brâncuși, până la 31 decembrie 2018 este în dezbatere publică până pe 10 martie, potrivit site-ului Ministerului Culturii și Identității Naționale.

“În temeiul Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Ministerul Culturii și Identității Naționale supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre privind stabilirea măsurilor necesare pentru restituirea sumelor de bani încasate în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil”, se arată pe site-ul cultura.ro.

Proiectul de Hotărâre stabilește condițiile, etapele şi termenele pentru procedura de restituire a donațiilor, precum și modelul cererii de restituire.
Astfel, potrivit proiectului, sumele colectate în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2016, respinsă prin Legea nr. 19/2017 se restituie donatorilor integral din contul de disponibilități deschis la Trezoreria Statului și/sau din conturile deschise la instituțiile de credit, până la data de 31 decembrie 2018.
“Sumele colectate în lei vor fi restituite pe bază de ordin de plată din contul de disponibilități deschis de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale la Trezoreria Statului și/sau din conturile în lei deschise la instituțiile de credit. Sumele colectate în valută vor fi restituite pe bază de ordin de plată din conturile în valută deschise de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale la instituțiile de credit. Ȋn mod excepţional, sumele colectate în lei sau în valută în numerar, vor fi restituite în numerar, persoanelor fizice sau juridice care şi-au exprimat această opţiune, în mod expres”, se arată în acest document, în care se adaugă că “restituirea sumelor în lei sau valută prin intermediul instituțiilor de credit se va face din conturile deschise la acestea sau din alte conturi care se vor deschide de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale la acestea în scopul returnării donațiilor. Această reglementare este necesară, întrucât există posibilitatea ca unele dintre aceste conturi să fie deja închise, deoarece în convenţiile încheiate se stipulează închiderea acestor conturi la finele campaniei de colectare”.
Pentru situația donatorilor care nu pot fi identificați, se prevede posibilitatea ca aceștia să depună la MCIN, la adresa/adresele, inclusiv prin poșta electronică, comunicate public pe pagina proprie de internet, precum şi pe alte căi mediatice, o cerere de restituire a sumelor, conform modelului prevăzut în anexa la Hotărâre, până la data de 30 septembrie 2018.
De asemenea, Ministerul Culturii trebuie să comunice public, lunar, pe site-ul său, precum şi pe alte căi mediatice, informaţii privind desfăşurarea efectivă a restituirii sumelor.

Proiectul reglementează și situația persoanelor fizice sau juridice care au donat sume de bani și care nu doresc restituirea acestora, care își pot exprima această opțiune, în mod expres, în scris, către minister, până la data de 15 mai 2018. Totodată, solicitările persoanelor fizice sau juridice care au donat sume de bani şi care nu doresc restituirea acestora, transmise deja în scris, către minister rămân valabile.

Sumele donate conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2016, cu completările ulterioare, respinsă prin Legea nr. 19/2017 pentru care persoanele fizice sau juridice și-au exprimat opțiunea de renunțare la restituire sau pentru care donatorii nu au putut fi identificați indiferent de modalitatea de colectare sau pentru care donatorii nu au putut face dovada donației, până la 31 decembrie 2018, se fac venituri la bugetul de stat, se mai arată în acest document.

Preţul pentru achiziţia operei “Cuminţenia Pământului”, negociat de către Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloş şi actualii proprietari ai statuii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, era de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro din colectă publică. În cele din urmă tranzacția nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnați celor care au făcut donații pentru opera de artă.

Sursa: Mediafax