Primul tratament de regenerare celulară cu ajutorul celulelor progenitoare specializate se lansează astazi în România, în prezența medicului Antonio Graziano, inventatorul metodei Rigenera. “Tratamentul Rigenera furnizează un concentrat îmbogățit de celule stem în zona afectată, cu scopul de a determina în special instalarea proceselor de regenerare versus cicatrizare a țesutului, iar acest mecanism îl recomandă în mod special pentru chirurgia plastică și reconstructivă” spune dr. Dragoș Zamfirescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

În România, metoda este disponibilă cu sprijinul băncii de celule stem, Stem Sure. „Regenerarea țesutului uman prin utilizarea micro-grefelor autologe ce pot fi obținute cu ajutorul unui dispozitiv medical special este o abordare profund inovatoare. Într-o singură procedură chirurgicală, pacientul devine atât donatorul cât și beneficiarul micro-grefelor selectate la nivel de microni; astfel se obține îmbogățirea numărului de celule regeneratoare de la nivelul țesutului afectat. De-a lungul timpului, Stem Sure a fost mereu în avangarda cercetării în domeniul celulelor stem, un pilon important în medicina viitorului.

Primul tratament cu celule stem specializate pentru : arsuri, artroza, cicatrici, escare, plagi

Este un moment de răscruce pentru Medicina Regenerativă din România prin faptul că transplanturile de celule stem adulte devin acccesibile începand cu luna decembrie a acestui an” afirma doctorul Bogdan Ivănescu, Director General Stem Sure. Rigenera este un tratament de medicină regenerativă ce reface structura și funcția țesuturilor afectate. Utilizând celule stem recoltate din țesut sănătos și aplicate apoi pe aria afectată se obține regenerare tisulară rapidă. Procedura se realizează cu ajutorul unui dispozitiv medical de unică folosință numit Rigeneracon. Avantajul acestei metode inovative este realizarea tratamentului într-un singur timp chirurgical, pacientul fiind totodată donator și receptor de micro-grefe de celule progenitoare specializate.

Fondatorii mărcii Rigenera sunt medicii Antonio Graziano și Riccardo D’Aquino. Aceștia au început testele clinice în 2006, iar prima linie de dispozitive tehnico-chirurgicale având la bază tehnologia Rigenera, a fost gata în 2013. ”Rigenera – explică Dr. Graziano – este o tehnologie de fragmentare a țesuturilor, capabilă, în câteva minute, să obțină, începând de la orice țesut uman, zeci de mii de micro-grefe. Acestea pot fi folosite intraoperator de către chirurg pentru a regenera țesuturile deteriorate, cum ar fi pielea, osul sau cartilajul. Tehnologia despre care vorbim – continuă doctorul – se găsește într-un dispozitiv medical de unică folosință, numit Rigeneracon: este vorba despre o capsulă sterilă în interiorul căreia sunt plasate fragmente de țesut recoltat fără durere de la pacient, care vor fi fragmentate pentru a obține microgrefele. Acesta din urmă au o dimensiune medie de 50 de microni si pot fi utilizate fie prin aplicare directa in zona ce necesita regenerare, fie prin intermediul unui biomaterial care acționează ca o schelă”.