Primaria timisoreana va demara in acest an lucrarile de construire a doua poduri rutiere noi si a unei pasarele pietonale peste Bega, dupa mai bine de o jumatate de veac, precum si modernizarea altor doua poduri mai vechi. Primarul Nicolae Robu a anuntat ca podurile “Eroilor” si “General Dragalina”, care sunt construite in anul 1938 si-au depasit cu mult durata de exploatare pentru care au fost proiectate, iar pentru executia lucrarilor s-au prezentat doi ofertanti la licitatie.

”Expertiza tehnica arata starea necorespunzatoare a elementelor de rezistenta care sustin calea (…), degradari in zona carosabila si a trotuarelor. Datorita faptului ca traficul care se desfasoara este foarte intens, este necesara marirea numarului benzilor de circulatie, executarea pistelor de biciclisti si modernizarea trotuarelor”, a declarat joi, presei, primarul Nicolae Robu.

Costurile reparatiilor pentru cele doua poduri sunt estimate la circa trei milioane de euro, bani de la bugetul local, podul ”General Dragalina”, situat vizavi de Gara de Nord, urmand sa fie extins la patru benzi rutiere plus trotuarele pietonale.

Mai sunt vizate pentru lucrari de reparatii si modernizari podurile “Mihai Viteazul” si “Iuliu Maniu” (al Muncii), dar nu s-a prezentat nimeni la licitatie pana acum.

Pe de alta parte, se vor deschide santierele pentru construirea podului ”Jiul”, in prelungirea pasajului cu acelasi nume, inaugurat recent, si a unui duplex – pod rutier si pasarela pietonala ISHO (fosta zona industriala ILSA), toate peste Canalul Bega, care vor ajuta la fluidizarea traficului auto in oras.

”Pe lista de asteptare mai sunt doua poduri care vor fi construite tot din temelii, ”Solventul” si ”Bobalna” se vor face si ele, in aceasta ordine, dar la ‘Solventul’ nu am avansat pentru ca nu avem inca documentele de cedare a proprietatii din partea proprietarului domeniului ‘Solventul’ asupra unor portiuni foarte mici de teren, dar vitale. Inca nu s-a ajuns sa se faca si dezmembrarile si actele de cedare a celor portiuni de teren pentru ca proiectul nostru sa fie cat mai bine facut”, a completat edilul.

Daca inainte de 1900 Bega era traversata de peste 70 de poduri si podete, acum mai exista doar 11, doua dintre acestea fiind nefunctionale, cel mai ”recent” construit datand de peste 50 de ani.