Primăria Oradea caută un amplasament pentru cel de-al doilea centru de colectare selectivă a deşeurilor, după succesul celui inaugurat în noiembrie 2017.

“Din data de 16 noiembrie 2017, dată la care a fost inaugurat acest centru (…) şi până în prezent, cetăţenii au depus aici 129 de tone de deşeuri, din care 24 de tone numai în cursul acestei luni. Din deşeurile depozitate, ponderea cea mai mare o au deşeurile rezultate din construcţii – 103 tone, restul fiind deşeuri biodegradabile, hârtie/carton, mobilier/lemn, plastic şi textile”, a precizat Mircea Stejeran, şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice din cadrul Primăriei Oradea.

Principalul scop al acestui centru este de a colecta cât mai selectiv deşeurile aruncate de populaţie, dar şi de îmbunătăţire a efectelor asupra mediului. Persoanele fizice care au domiciliul în Oradea pot depune aici gratuit mai multe tipuri de deşeuri: deşeuri cu conţinut periculos, materiale textile, bunuri reutilizabile, ambalaje metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice/electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, dar şi deşeuri provenind din construcţii/amenajări.

Centrul de colectare selectivă a fost construit de firma de salubritate RER pe strada Thurzo Sandor şi a costat aproximativ 150.000 de euro.

Având în vedere că, până în acest moment, din suma de 850.000 de euro asumată de RER ca investiţii în salubritate au fost cheltuiţi 708.384,44 euro, rămânând prin urmare o diferenţă de 141.615,56 euro, Primăria Oradea a decis construirea unui al doilea punct de colectare a deşeurilor în municipiul Oradea. Aprobarea realizării acestei investiţii de către RER s-a făcut în şedinţa Consiliului Local din 15 decembrie 2017, urmând să se stabilească amplasamentul viitorului centru