Primăria Brăila vizează reducerea cu 30% a consumului de energie electrică pentru iluminatul public din municipiu, potrivit Programului de Îmbunătăţire a Eficienţei Energetice pe perioada 2016-2030, făcut public de instituţie. Reducerea consumului energetic pe partea de iluminat public se va face prin schimbarea în totalitate a lămpilor stradale, proiect care se află în derulare la acest moment, până la sfârşitul anului urmând să fie montate în municipiu 12.659 corpuri de iluminat cu led, se arată într-un anunț al Primăriei.

De asemenea, programul vizează modernizarea a 79 de puncte de aprindere a luminii stradale şi dotarea lor cu sistem dimming – sistem de control al nivelului de iluminare şi telemanagement.

Programul de Îmbunătăţire a Eficienţei Energetice mai urmăreşte, de asemenea, înlocuirea sistemelor de iluminat din interiorul clădirilor cu sisteme eficiente energetic, care pot reduce cu 60% consumul de energie electrică.

“Din punct de vedere al consumului de energie termică, cel mai mare consumator, exceptând industria, la nivelul municipiului Brăila, îl reprezintă clădirile aferente sectorului rezidenţial. Prin reabilitarea termică a clădirilor aferente atât sectorului rezidenţial privat, cât şi sectorului rezidenţial public şi a clădirilor publice se poate atinge o reducere a consumului de energie termică cu 60% şi o reducere a consumului total de energie cu aproximativ 40%“, se mai arată în document.

În programul de investiţii al municipiului Brăila sunt prevăzute proiecte multianuale privind reabilitarea termică a zece grădiniţe şi şcoli, precum şi a clădirilor în care funcţionează Palatul Administrativ, Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă.