GreenMetric World University Ranking, singura clasificare din lume care masoara angajamentul universitatilor participante in dezvoltarea unei infrastructuri ecologice, include, pentru prima data, Universitatea de Vest din Timisoara.

Potrivit rezultatelor editiei din 2017, UVT ocupa pozitia 518 la nivel mondial si pozitia 4 la nivel national. In aceasta editie, GreenMetric a inclus 619 universitati din 76 de tari.

In conturarea clasificarii au fost analizate atat informatiile raportate de universitati, cat si alte studii si cercetari independente realizate pentru GreenMetric. Chestionarul de autoevaluare a universitatilor este structurat pe 6 categorii de indicatori de performanta: asezare si infrastructura (15%), energie si schimbari climatice (21%), managementul deseurilor (18%), utilizarea apei (10%), transport (18%) si educatie (18%).

‘Preocuparile noastre in domeniul ecologiei sunt deja cunoscute. As mentiona aici evenimentul anual devenit deja traditie ‘Saptamana Verde in UVT’, cu activitati ce abordeaza subiecte eco, de protejare a mediului inconjurator si de adoptare a unui stil de viata sanatos. De asemenea, am initiat demersuri de reducere a consumului de energie electrica si de management al deseurilor. Un program recent desfasurat impreuna cu studentii de la OSUT isi propune tocmai implicarea tinerilor nostri studenti in conservarea resurselor. Sunt multe alte lucruri care, puse la un loc, subliniaza angajamentul nostru in protejarea mediului’, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Alaturi de Universitatea de Vest din Timisoara sunt prezente doar patru universitati din Romania, intre care se regaseste si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, membra, alaturi de UVT, a Consortiului Universitaria.

Clasificarea UI GreenMetric World University Ranking a fost lansata in 2010 si reprezinta o initiativa a Universitas Indonezia care a constatat necesitatea unui sistem de clasificare a universitatilor cu privire la angajamentul fata de abordarea problemelor de sustenabilitate a mediului. Scopul GreenMetric este evaluarea eforturilor universitatilor in ceea ce priveste managementul resurselor si dezvoltarea durabila a campusului universitar.

Astfel de activitati de clasificare vor asigura acordarea unei atentii mai mari dezvoltarii durabile a mediului, precum si problemelor economice si sociale legate de durabilitate. Astfel, structurile de conducere ale universitatilor vor fi sustinute mai mult in eforturile lor de implementare a politicilor eco-friendly.

 

Informatii suplimentare pot fi regasite la: http://greenmetric.ui.ac.id/overall-ranking-2017/