Cititi mai jos un interviu cu Andreea Idriceanu Calev, communication manager, Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec, despre cum a activat o retea impresionanta de voluntari pentru informare si colectare selectiva a deseurilor electrice.

De cand functioneaza programul Patrula de reciclare? Cine a avut ideea infiintarii acestui program?

Programul a fost lansat la Timisoara in 2011, iar acum ne pregatim de lansarea celei de-a opta editii. Ideea a venit de la o mana de oameni absolut obisnuiti, ca noi, ca voi, care am simtit nevoia de a lucra cu copii intr-un proiect de educatie de mediu. Partenerul care ne-a cerut sa venim cu un proiect pentru scolile din Timisoara a fost chiar Departamentul de mediu din primaria municipiului. Ne-am mobilizat rapid alaturi de colegii de la Asociatia RoRec si am implementat in aprilie 2011 un proiect pilot in 70 de scoli din Timisoara. Trei ani mai tarziu, proiectul devenise program, se derula in peste 700 de scoli din toata tara, atat in urban cat si in rural, lucram cu circa 10.000 de voluntari in fiecare an, aveam suportul tuturor Inspectoratelor Scolare Judetene si avizul Ministerului Educatiei.

Cati membri are, cum isi desfasoara activitatea? Prin voluntari sau altfel?

Patrula de Reciclare este astazi cea mai activa echipa nationala eco de tineret: peste 3500 profesori si 100.000 de elevi au trecut in cei 7 ani de la lansare prin acest program care incurajeaza comportamentul responsabil fata de mediu in randul comunitatilor, promovand colectarea selectiva a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Mii de suporteri persoane fizice sau firme, institutii s-au alaturat acestui demers educativ. Profesorii si elevii participa in program pe baza de voluntariat iar prin grija lor fata de mediul inconjurator si implicarea in comunitate ei au puterea de a aduce schimbari benefice in societate.

Ce ne poti spune despre rezultatele obtinute? Cu ce va mandriti?

Asa cum am povestit si la UrbanTalks, in acest moment ne pregatim de lansarea celei de-a 8a editii a programului. Am declarat 1 octombrie Ziua Patrulei de Reciclare si vom incepe inscrierile in noul an de activitate. Printre rezultatele de pana acum, iata cateva dintre cele cu care ne mandrim:

  • Am contribuit la colectarea a peste 3.600.000 kg de DEEE in Romania
  • Am castigat Premiul I la sectiunea “Programe” la Gala Societatii Civile 2015
  • Am informat peste 5.500.000 de romani si i-am incurajat sa colecteze responsabil DEEE
  • Am consolidat o comunitate de peste 41.500 fani pe Facebook
  • Am format o echipa nationala de peste 110.000 de prescolari, elevi si liceeni si 3.850 de dascali
  • Am primit Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Maria a Romaniei
  • Am creat o arhiva de sute de creatii, texte si proiecte originale.

Patrula de Reciclare a crescut la fel de frumos precum copiii care o formeaza. Programul dovedeste ca tinerii si educatia pot schimba Romania in bine. Romanii au devenit mai atenti fata de mediul inconjurator si datorita lor. Tot ceea ce facem pentru natura facem pentru noi insine.”, a declarat Alteta Sa Regala Principesa Maria, Inaltul Patron al programului.

Cum reactioneaza comunitatea?

Comunitatile ne sustin caci prin acest program prin care scoala redevine sufletul comunitatii, ii ajutam pe cei mari sa constientizeze potentialul de poluare al deseurilor electrice si sa adopte comportamente mai responsabile fata de mediu. Astfel se reduce cantitatea deseurilor periculoase din comunitate, iar firmele si organizatiile isi indeplinesc intr-un mod placut obligatiile legale in aria managementului deseurilor, dovedind solidaritate cu tinerii lor si consolidand legaturile dintre copiii/tineri si adulti, cu efecte sociale si demografice pozitive pe termen lung.

“Vrem sa incurajam elevii, dovedindu-le ca implicarea lor in comunitate si initiativele lor pot produce cu adevarat efectul la care spera, ca pot contribui concret la ecologizarea orasului lor. In plus, cred ca este important ca noi, companiile private, sa sustinem practica voluntariatului in randul profesorilor si elevilor, un exercitiu care formeaza constiinta civica” spune Ionel Volintiru, director general Medicarom, unul dintre suporterii programului.

Care sunt urmatoarele proiecte?

Cum spuneam, acum ne pregatim de inceperea noii editii a programului, numita Editia Suporterilor. Experienta anilor trecuti a dovedit ca un aport esential in promovarea mesajului nostru il reprezinta suporterii. Cine sunt suporterii Patrulei de reciclare?

Oameni ca voi, institutii si firme care sustin misiunea educativa a programului si cresc sansele copiilor din judetele voastre sau din Bucuresti sa castige un premiu national, cu fiecare deseu electric de care scapati, predandu-l la reciclare si transformand o obligatie administrativa intr-un proiect de responsabilitate sociala.

Iar pe 13 octombrie am participat la un proiect de anvergura europeana, ce se desfasoara pentru prima data, numit Ziua Internationala a Reciclarii Deseurilor Electrice, #ewasteday. Urmariti pagina noastra facebook.com/patruladereciclare si veti fi la curent cu toate noutatile.

Exista o concurenta in domeniu?

Concurenta e buna si stimulativa. Exista multe proiecte interesante de mediu si le felicitam pe toate cele care fac o diferenta in domeniul educatiei si responsabilitatii sociale!

Despre RoRec

Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec (www.rorec.ro) este o organizatie non-profit, formata de unsprezece dintre cei mai cunoscuti fabricanti europeni de aparatura electrocasnica prezenti pe piata din Romania. Practic, Asociatia RoRec preia responsabilitatea producatorilor de aparatura electrocasnica si gestioneaza toate activitatile necesare colectarii, tratarii si reciclarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), asigurand, in acelasi timp, eliminarea in siguranta si protectia mediului, in conformitate cu legislatia europeana in domeniu si cu standardele CENELEC aplicabile in domeniul tratarii DEEE.