“La Jeune fille sophistiquee (Portrait de Nancy Cunard)”, o sculptură unică realizată de Constantin Brâncuși, evaluată la 70 de milioane de dolari, va fi scoasă la vânzare pe 15 mai, la Licitația de artă impresionistă și modernă organizată de casa Christie’s la New York, potrivit bloomberg.com.

Soții Elizabeth și Frederick Stafford – o tânără originară din New Orleans, SUA, și un migrant evreu din România – se aflau la Paris, în 1955, când au cumpărat sculptura direct de la artist, pentru suma de 5.000 de dolari.

În prezent, sculptura, realizată în 1932, cu o înălțime de aproximativ 79 de centimetri, lucrată în aramă, este evaluată de experți la 70 de milioane de dolari.

Sculptura – care reprezintă capul unei femei cu părul strâns într-o coadă de cal – este scoasă la licitație de copiii cuplului, care intenționează ca o parte din profitul obținut în urma vânzării să fie folosit pentru mai multe acțiuni caritabile.

Lucrarea de artă a fost inspirată de Nancy Cunard, o frumoasă activistă pentru drepturile civile și jurnalistă de război, moștenitoarea unei bogate familii din Marea Britanie și care a jucat tenis cu scriitorul Ernest Hemingway și a fost muza artistului suprarealist Andre Breton.

Potrivit copiilor cuplului Stafford, sculptura a fost cumpărată ca un cadou pentru a 28-a aniversare a lui Elizabeth.

Sculptura a făcut parte dintr-o colecție mai mare de obiecte de artă pe care soții Stafford au împrumutat-o, în 1978, Metropolitan Museum of Art din New York, unde a rămas pentru următorii 40 de ani.

Experții casei Christie’s speră să doboare recordul de preț pentru o operă a lui Brâncuși, stabilit anul trecut prin vânzarea lucrării din bronz “La muse endormie” (1913), pentru suma de 57,4 milioane de dolari.

Cea mai scumpă sculptură vândută vreodată la licitație este o reprezentare în mărime naturală a unui bărbat care arată cu degetul, o lucrare din bronz realizată de Alberto Giacometti, adjudecată pentru 141,2 milioane de dolari, în mai 2015.

Constantin Brâncuşi (născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj – decedat pe 16 martie 1957, la Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.