Autor:  Victor Gabriel Clătici, Medic Primar Dermatolog

 

Noi tehnologii laser pentru tratamentul diverselor afecțiuni dermatologice și multe alte noutăți au fost prezentate în cadrul conferinței „SYNERON CANDELA ACADEMY”, care a avut loc săptămâna trecută la Marbella, Spania. Evenimentul a reunit cei mai importanți lideri de opinie din domeniul Energy Based Devices – EBD, respectiv tehnologie bazată pe laser, IPL, infrared, radiofrecvență și ultrasunete, printre care și medici români.

Printre Speakeri s-au numărat importanți lideri de opinie la nivel mondial, respectiv Maurice Adatto, Firas Al-Niaimi, Cesar Arroyo sau Virginia Benitez.Tematicile abordate au fost numeroase atât din punct de vedere al aplicațiilor clinice respectiv tratamentul leziunilor vasculare și pigmentare, terapia laser în acnee și vergeturi, posibilele complicații asociate cu intervențiile laser, trecerea în revistă a ultimelor articole științifice publicate la nivel mondial, cât și din punct de vedere al tehnologiilor utilizate.

Aspectele prezentate au o aplicare practică direct în tratamentul laser al leziunilor vasculare – ,,vase de sânge sparte,, la nivelul feței sau al gambelor, precum și pentru tratamentul leziunilor de la nivelul feței în cazul pacienților cu rozacee sau cuperoză.

Cesar Arroyo a prezentat ultimele noutăți în domeniul ,,intimate wellbeing,, respectiv noul concept de ,,sănătate intimă,, cu aplicații directe în domeniul incontinenței urinare, atrofie vulvo-vaginală sau tulburărilor funcționale din viața de cuplu. Atât tehnologia laser pentru tratamentul leziunilor vasculare – prezentată de Firas Al-Niaimi cât și pentru terapia laser de tip ,,intimate wellbeing,, – prezentată de Cesar Arroyo, sunt disponibile în România.

O sesiune extrem interesantă a fost cea destinată tehnologiei de tip ,,picosecond,, – în acest moment această tehnologie nu este disponibilă în România – respectiv laserele cu durată a pulsului in domeniul picosecundelor, care au multiple aplicații în domeniul îndepărtării tatuajelor sau pentru intervenții de tip skin rejuvenation.

Cazurile dificile prezentate precum și atmosfera de înaltă ținută academică au contribuit la succesul evenimentului din acest an și la dezvoltarea profesională permanentă din domeniul intervențiilor de înaltă technologie. Din România a participat un grup de medici din specialitățile dermatologie, chirurgie plastică și oftalmologie, precum și reprezentanții unui distribuitor local.