Vicepreședintele ASF, Mircea Ursache: Legislația MiDIF II, aplicată pieței financiare se află încă la Guvern

“Neavând drept de inițiativă legislativă, toate demersurile noastre sunt făcute prin Ministerul Finanțelor Publice. În momentul de față MiFID II nu a plecat de la Guvern, către Parlament. Este puțin probabil ca până la sfârșitul anului, Parlamentul, prin intermediul celor două camere, și pe urmă și Președintele s-o promulge, ca acastă lege să intre în vigoare din 2018. Vă spun asta pentru că în practica europeană directivele nu își fac efectul de la 1 ianuarie, ci de la data la care ele se implementează în legislația națională. Astăzi, mai sunt 12 state europene care încă nu au implementat directiva. Deci un răgaz mai există“, a mai declarat Vicepresedintele ASF.

În opinia oficialului ASF, există două argumente pentru care piaţa de capital românească este pregătită pentru implementarea MiFID II. Acesta a explicat: “Această lege s-a scris împreună cu piaţa, capitol cu capitol. Nu am scris-o singuri, chiar dacă a fost vorba de implementarea unei directive europene (…).

După părerea mea, în momentul de faţă, există un accept al pieţei în acest sens.

Al doilea motiv pentru care cred că piaţa este pregătită este dat de faptul că de patru ani de zile noi am transformat radical legislaţia pieţei de capital. Nu mă refer la eliminarea celor opt bariere, ci a altor patruzeci şi ceva de acte, de dispuneri, de măsuri (…). Piaţa de capital, ca să se dezvolte, trebuie să aibă libertate. Rolul nostru este să veghem ca să se respecte legea. Voi da peste mână oricui îndrăzneşte să mai vină cu bariere în piaţa de capital. Legislaţia europeană este cea care trebuie respectată şi nu altceva”.

Referitor la evoluția Bursei de la București în context regional, Mircea Ursache a declarat: “Eu văd în scurt timp Bursa de la București un jucător regional. Sunt semnale de încredere pe care le transmit și care reprezintă efectul unei munci de echipa în cadrul ASF de aproape cinci ani și care începe să dea roade“.

Evenimentul a fost organizat de compania de publicitate si relatii publice – Concord Communication, în parteneriat cu PwC România, Organizația Profesioniștilor din Piața de Capital și societatea de avocatură Duțescu și Asociații

Detalii despre eveniment