Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat, la Iași în cadrul unei conferințe de presă, că va fi lansat un proiect național de conștientizare și educare a populației privind colectarea selectivă a deșeurilor.

“Ministerul Mediului va lansa un Program național de informare, de educare și conștientizare a populației, din care vor face parte și copiii, în cadrul unui parteneriat al Ministerului Educației, în care fiecare localitate, împreună cu primarii, cu salubriștii, cu producătorii de ambalaje, colectorii, cu ONG-urile vom reuși să ajungem în fața oricărui cetățean și să-i arătăm care sunt avantajele acestei corectări pe cele patru tipuri de ambalaje și ce înseamnă când el este tarifat, deci plătește doar numai pe cât deșeu produce“, a declarat Grațiela Gavrilescu după ce a mers la o întâlnire cu primarii din județ.
Ministerul Mediului a afirmat că, astfel, cetățenii își vor schimba atitudinea atunci când vor afla care sunt avantajele unei colectări selective a deșeurilor pe termen scurt, mediu și lung, și că vor fi organizate dezbateri în opt mari localități din România, astfel încât mesajul să fie cât mai bine diseminat și fiecare cetățean să-l înțeleagă.

“Românii pot să plătească diferențiat, adică plătești pentru cât arunci. Am observat că mulți nu au știut ce înseamnă recuperarea de sticlă și care este durata vieții unui ambalaj de sticlă. Nu a știut că li se pot întoarce niște bani, fie direct de la colectori, fie că se duc la un supermarket și duc o pungă de un anumit tip de aparat și primesc în schimb un anumit produs sau că banii vor fi colectați de primării. Primăria poate să își mărească bugetul de venituri și cheltuieli astfel încât să dezvolte proiecte de infrastructură fie în domeniul deșeurilor, fie pe domeniul mediului”, a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu.

Aceasta a menționat că, deși există astfel de centre de colectare, unele dintre acestea nu funcționează. “Ministerul Mediului face inventarierea colectorilor din România și le transmit acum să aibă grijă cum își îndeplinesc țintele și nu pe hârtie, ci faptic”, a conchis Gavrilescu