Managerii consultați de INS au anticipat pentru următoarele trei luni o creștere moderată a activității în toate domeniile economiei, o stabilizare a numărului de salariați din industrie, construcții și comerțul cu amănuntul, dar și o creștere a prețurilor în industrie, construcții și comerț.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se estimează cel mai ridicat nivel al soldului conjunctural, respectiv +36%.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

În activitatea de construcţii se va înregistra o creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%). Managerii estimează stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +21%).

În comerţul cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creștere moderată (sold conjunctural +9%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%), precum și o creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +27%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%), va avea loc o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%), iar preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +10%).

Sursa: Mediafax