Comerțul cu amănuntul, construcțiile, serviciile și industria vor avea o tendință de creștere în perioada aprilie-iunie 2018, o creștere moderată a numărului de salariați și a prețurilor în toate sectoarele economice, a anunțat vineri Institutul Național de Statistică.

„În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra tendinţă de creștere accentuată (sold conjunctural +45%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra scădere (sold conjunctural -24%)”, precizează comunicatul INS.

În privința numărului total de salariați din industria prelucrătoare se estimează o stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1%, iar în privința prețurilor din industrie se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

Activitatea de construcţii va înregistra în următoarele trei luni o creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +30%), managerii mizând pe creșterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creștere a acestora (sold conjunctural +18%).

În comerţul cu amănuntul managerii au estimat o tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +21%), iar volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +7%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%) și o creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +23%).
Conform estimărilor din luna aprilie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Pentru zona de servicii se estimează o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%) și creștere moderată a , preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă (sold conjunctural +7%).