• În luna septembrie 2017, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) faţă de luna precedentă a scăzut ca serie brută cu 4,9%,  iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 0,5%.
  • Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 13,7%, respectiv cu 12,9%.
  • În primele nouă luni ale acestui an, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,8%, respectiv cu 8,8%.

 Septembrie 2017  comparativ cu august 2017

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna septembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, a scăzut  pe ansamblu cu 4,9%, datorită scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-9,8%),  vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-5,0%) şi vânzărilor de produse nealimentare (-1,9%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2017, comparativ cu luna  precedentă a crescut pe ansamblu cu 0,5%, datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,9%) şi vânzărilor de  produse nealimentare (+0,2%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,3%.

 Septembrie 2017  comparativ cu septembrie 2016

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna septembrie 2017, comparativ cu luna septembrie 2016 a înregistrat o creştere cu 13,7% ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+17,3%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,2%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+11,1%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2017, comparativ cu luna septembrie 2016 a înregistrat o creştere cu 12,9% ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+18,8%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+14,0%)  şi  la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+9,1%).

Perioada 1.I-30.IX.2017  comparativ cu perioada 1.I-30.IX.2016

 Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut a înregistrat o creştere cu 9,8% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+12,5%),  comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,8%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,6%).

 Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu primele nouă luni ale a anului trecut, a înregistrat o creştere cu 8,8%, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+13,1%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,4%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,6%).

Informaţii suplimentare:

  • Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.
  • Indicii de volum ai cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul sunt indici de tip Laspeyres şi sunt calculaţi în condiţii metodologice şi de preţuri comparabile. Pentru exprimarea valorilor din perioada curentă în preţurile perioadei de referinţă se utilizează indici de preţuri deflatori (indicele preţurilor de consum). Primii indici obţinuţi sunt la nivel de clasă/grupă CAEN Rev.2 apoi prin agregări succesive se obţin indici la niveluri agregate. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale în Întreprinderi din anul de referinţă (2010).

Sursă: Comunicat de presă INS