„Consultanții fiscali care au spus că salariile vor scădea dacă plata CAS va trece de la angajator la angajat nu au luat în calcul că vor fi, de fapt, trei măsuri cumulative. Salariile nu vor scădea ci, dimpotrivă, vor crește ușor”, a declarat joi ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, informează Mediafax.

„Am urmărit informațiile din media și opiniile unor consultanți fiscali și cred că subiectul nu a fost tratat corect, e ca și cum ar fi apărut un drob de sare. Ceea ce nu s-a înțeles este că vor fi trei măsuri aplicate cumulativ: reducerea contribuției de la 39% la 35%, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% și trecerea CAS din sarcina angajatorului în a angajatului”, a precizat Ionuț Mișa, într-o emisiune la Digi TV.

Ministrul Finanțelor a prezentat și un exemplu de calcul. „La un salariu brut de 10.000 de lei, în prezent se plătesc contribuții de 22,75% (2.275 de lei) de către angajator și de 16,5% (1.650 de lei) de către angajat, rezultând un venit de 8.350 de lei, iar după aplicarea impozitului de 16% pe acest venit rămâne un slariu net de 7.014 lei. După 1 ianuarie, salariul brut va fi de 12.275 de lei, pentru că dispar contribuțiile angajatorului. Angajatul va plăti 35% contribuții (4.296 de lei) și doar 10% impozit pe venitul rămas, astfel că salariul net va fi de 7.081 de lei. Iată că discutăm despre o creștere, nu o scădere a salariului”, a spus Ionuț Mișa.

Oficialul a precizat că impozitul de 10% va fi aplicat „la toate categoriile de venituri”, iar angajații din IT&C vor fi în continuare scutiți de impozitul pe venit. În schimb, cota unică de impozitare va rămâne de 16% pentru firme, „pentru că personele juridice nu ies la pensie, nu au de ce să plătească CAS”.

Ministrul Finanțelor a mai spus că Guvernul își asumă impactul bugetar „de ordinul miliardelor” generat de reducerea la 10% a impozitului pe venit.