Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în timpul unei întâlniri cu vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar responsabil pentru moneda euro şi dialog social. că pregătirea pentru aderarea la zona Euro reprezintă o importantă ancoră de stabilitate și ppredictibilitate.

”Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea României pentru continuarea consolidării Uniunii Economice şi Monetare. Președintele României a arătat că, pentru ţara noastră, viitorul zonei Euro prezintă o importanţă deosebită, având în vedere obiectivul strategic al României de a adopta moneda euro cât mai repede posibil. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că pregătirea pentru aderarea la zona Euro este o importantă ancoră de stabilitate și predictibilitate în sfera politicilor publice. De asemenea, președintele României s-a pronunțat pentru o abordare inclusivă în procesul de consolidare a Uniunii Economice și Monetare, cu respectarea, în cadrul acestui proces, şi a intereselor statelor membre non-euro”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX după întrevederea pe care șeful statului a avut-o cu vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul european responsabil pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis.
Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii au fost discutate subiecte legate în special de viitorul Uniunii Economice și Monetare, precum şi de procesul de aderare a României la zona Euro.

”Preşedintele Klaus Iohannis a salutat intenţia Comisiei Europene de a lansa un instrument de convergență menit să acorde asistență tehnică de preaderare statelor membre care doresc să adopte moneda euro. La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene a informat despre intenţia Comisiei de a prezenta, în luna decembrie a acestui an, un pachet de propuneri cu privire la consolidarea Uniunii Economice și Monetare. Acesta va include şi propunerea privind crearea unui instrument financiar de asistență pentru statele membre care doresc să adere la euro. Totodată, în cadrul discuțiilor, a fost evidenţiată necesitatea asigurării de către autorităţile române a unui parcurs economic sustenabil, care să favorizeze pregătirea aderării la zona Euro”, se mai arată în comunicatul Președinției.

sursa: mediafax.ro