Un mare pas spre protejarea mediului înconjurător a fost făcut prin lansarea unui proiect al ICPE-CA ce are în vedere trecerea la un alt nivel al arderii deșeurilor menajere altfel încât, încet, încet gropile de gunoi să nu mai constituie o problemă pentru societate și autorități.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat realizarea unei instalații, la nivel de model experimental, care se va folosi în geologie, în prelucrarea zgurei rezultate din arderea deșeurilor menajere și în reciclarea deșeurilor electrice, se anunță într-un comunicat de presă.

Instalația poate fi utilizată la separarea selectivă a componentelor din diverse conglomerate prin aplicarea unor impulsuri repetitive de înaltă tensiune (200-300 kV), cu un timp de creștere extrem de scurt de circa 300 nanosecunde. Gradul inovativ al instalației este dat și de faptul că la nivel mondial o singură firmă produce o instalație ce utilizează o tehnologie similară.

Prin realizarea și utilizarea instalației se deschid noi oportunități în domeniul cercetării geologice și în domeniul prelucrării/ reciclării deșeurilor, cu impact direct asupra protecției mediului. Partenerii consorțiului au depus cerere pentru obținerea brevetului de invenție.
Proiectul ‘Instalație pentru reciclarea deșeurilor prin impulsuri electrice de înaltă tensiune’ este inițiat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în calitate de coordonator, împreună cu Pilot Arm și Silver Trading SRL, în calitate de parteneri. Proiectul a fost finanțat în cadrul programului PNII și s-a desfășurat în perioada 2014-2017.