Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) a lansat procedura de achiziții publice de artă contemporană pentru care Ministrul Culturii a suplimentat bugetul muzeului cu 2.000.000 lei. Ministerului Culturii a decis alocarea acestei sume în luna aprilie 2020, pentru a veni în sprijinul artiștilor plastici contemporani, pentru stimularea producției și tezaurizării artei contemporane, pentru muzee și pentru colecțiile statului. 

Măsura pusă în practică, acum, de către MNAC, va conduce deblocarea pieței de artă contemporană, care nu a mai fost inclusă prin achiziție în patrimoniul statului din anul 2008. În plus, a inspirat instituții private și autorități publice locale care s-au alăturat inițiativei și au decis și acestea alocarea unor bugete pentru cumpărarea de artă contemporană de la artiștii locali, pentru a fi expusă în muzeele aflate în subordine.

„Începem să vedem efectele măsurilor luate cu câteva luni în urmă, dovadă că, ceea ce promitem, se întâmplă. Artiștii contemporani trebuie încurajați să creeze și au nevoie să își vadă răsplătită munca. A venit timpul să descoperim și noi artiști care, în timp, pot deveni nume recunoscute pe plan național și internațional. Fie că operele lor sunt cumpărate de autoritățile publice locale, de muzee sau de organizații private, acesta este doar un prim pas al recunoașterii muncii și al talentului lor“, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Procedura pentru cumpărarea de artă contemporană a fost creată de MNAC. Mai multe detalii privind data-limită pentru depunerea dosarelor și ce trebuie acestea să conțină, găsiți accesând:

https://www.mnac.ro