“Hackeri” interni generează 70% dintre problemele companiilor, a declarat Călin Rangu, directorul Autorității de Securitate Financiară (ASF), în cadrul unui eveniment desfășurat la finalul săptămânii trecute. ”Valorificarea capitalului uman crează bresele de securitate. Oamenii ar trebui să fie mai importanți în acest angrenaj, pentru că tot ei sunt cei care construiesc procesele și verifică punctele de control. Ei verifică și implementează soluțiile tehnologice de securizare și le rapoartează”, a mai declarat directorul ASF.
Cu alte cuvinte, pentru o scădere drastică a atacurilor cibernetice este nevoie de o mai bună valorificare a capitalului uman. Cu cât angajații sunt mai mulțimiți de locul de muncă și beneficiile sunt direct proporționale cu munca lor, cu atât riscul de transgresiune scade.

Soluții pentru stoparea sau reducerea atacurilor cibernetice stau ar putea fi și eficientizarea comunicării între departamente. În timp ce departamentul de business dintr-o companie este prea puțin preocupată de securitatea cibernetică, având impresia că aceasta ține strict de departamentul de IT, cei din urmă, de foarte multe ori, spun că nu își pot face treaba pentru că departamentul de business nu le pune la dispoziție resursele financiare, umane și tehnologice necesare pentru contruirea unui firewall puternic. O bună înțelegere a acestor departamente și empatia dintre ele pot crește nivelul de productivitate și pot reduce din problemele companiei.

Conform directorului ASF, pentru a spori securitatea în domeniu financiar, este nevoie de ”o raportare de tip CERT sectorial, financiar, care să fie integrat în CERT-ul național, pentru a semnala problemele care apar la nivelul securității. Acest lucru pentru a evita ca alții să se infiltreze iar compania să-și dea seama prea târziu atunci când sunt ținta unui atac, pentru că, în prezent CERT-ul financiar nu există.”