În acestă perioadă, mai multe firme românești s-au alăturat luptei împotriva COVID19, astfel și-au schimbat linia de producție pentru a produce măști de protecție și combinezoane.  Același lucru se întâmplă cu companii care produceau înainte produse cosmetice și care vor obține avizul pentru producția de biocide până la finalul săptămânii, așa cum este compania Farmec de la Cluj. Producția locală de măști de protecție deja a început. O companie românească va produce, în scurt timp, 1.000 de combinezoane zilnic și, din 15 aprilie, va produce 500.000 de măști zilnic pentru populație şi 150.000 de măști pe zi pentru spitale, astfel că se va ajunge la aproximativ 16-17 milioane de măști produse lunar. De asemenea,  guvernul este în discuții cu mari producători locali care sunt dispuși să își ajusteze liniile de producție pentru a fabrica ventilatoare mecanice, cu prioritate, dar și paturi ATI. În plus, în România, producem 30 de izolete pe săptămână.

Mai nou, spitalele și autoritățile publice locale pot deconta echipamentele achiziționate din fonduri europene, în limita a 350 de milioane de euro (ventilatoare, combinezoane, măști, stații de monitorizare, orice are legătură cu lupta și combatarea Covid 19).

Mai mulți angajați ai DSP

Numarul angajaților Direcțiilor de Sănătate Publică va crește cu 1.000 de posturi, iar medicii rezidenți au fost redistribuiți pentru a veni în sprijinul personalului medical din spitale şi serviciile de urgenţă. În plus, pe perioada stării de urgență, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, pot fi suspendați din funcțiile de conducere conducătorii unităților sanitare, direcțiilor de sănătate publică, caselor de asigurări de sănătate, serviciilor de ambulanță, precum și autorităților și instituțiilor publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, indiferent de statutul lor.

Dată fiind starea de urgenţă, guvernul ar putea prelungi preavizul pe care e obligat să îl dea personalul medical şi, în acest fel, i-ar forţa pe medicii şi pe asistentele care demisionează să muncească o perioadă mai lungă până le încetează, de drept, contractul.

Crește capacitatea de testare

Guvernul a mărit semnificativ capacitatea de testare a potențialilor bolnavi cu  coronavirus. Dacă la începutul crizei se puteau face în medie 600 de teste pe zi, astăzi se pot testa peste 2000 de persoane.

Autoritățile au în vedere creșterea capacității de testare pentru noul coronavirus, prin instruirea personalului necesar și achiziționarea de noi aparate Real Time PCR. Pentru a crește capacitatea de testare în toate județele în permanență sunt organizate cursuri de instruire ale biologilor și medicilor de specialitate din spitale și sunt autorizate cât mai multe centre de testare.

Programul național de testare include 35 de spitale și firme, care au 38 de locații. Urmează să mai introducem încă 11 locații. Aceste testări se fac conform unui algoritm, pe care-l menținem, cu extinderea acestuia la tot ce înseamnă infecție respiratorie. Personalul medical din prima linie va fi testat, urmând ca pentru cei care au rezultat pozitiv să deschidem o anchetă care să includă pacienți și colegi din spitale.