În baza noii legislații privind parteneriatul public-privat (PPP), Guvernul intenţionează să construiască autostrăzile Alexandria-Lugoj, Târgu Neamț – Iași – Ungheni și Ploiești-Râșnov, dar și Spitalul Republican, și va lansa în operare 15 spitale CFR, a anunțat  vicepremierul Viorel Ștefan.

„Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, în lungime de 109 kilometri, va avea și un pod peste Prut, iar autostrada Ploiești-Brașov-Râșnov (100 de kilometri) va fi, probabil, cea mai râvnită de către partenerii privați, având în vedere traficul intens și potențialul turistic din această zonă. Autostrada Sudului (Alexandria – Craiova – Calafat – Turnu Severin – Lugoj), în lungime totală de 550 de kilometri, va fi de maxim interes pentru investitorii și transportatorii din sudul țării”, a declarat Viorel Ștefan, la un briefing de presă care nu a fost urmat și de întrebări/răspunsuri.

Lansarea în operare public-privată a 15 spitale CFR „este o premieră, întrucât prin noua legislație proiectele PPP nu vor mai viza doar sectorul de construcții și infrastructură, ci și operarea de servicii publice”, a mai spus vicepremierul.

Complexul medical „Carol Davila” – Spitalul Republican – va avea 37 de săli de operație și 2.000 de paturi, iar în campusul respectiv vor exista, pe lângă spitalul propriu-zis, și o facultate de Medicină, și cămine studențești, dar și un hotel pentru aparținătorii pacienților internați, se arată într-un document prezentat de oficialul guvernamental.

„Toate aceste cinci proiecte vor atrage, după estimările noastre, investiții de 15-20 de miliarde de euro, iar lucrările vor putea începe efectiv anul viitor”, a mai spus Viorel Ștefan.

Sursa: Mediafax