Membrii cabinetului discută, în ședința de miercuri, un memorandum privind procedurile de finanțare a construirii a cinci spitale regionale, ministrul Sănătății, Florian Bodog, precizând că se încep procedurile și pentru obținerea terenurilor pe care spitalele vor fi edificate.
După obținerea finanțării europene pentru spitalele regionale din Cluj, Craiova și Iași, Guvernul caută acum bani pentru constuirea a încă cinci.

”Pe agenda de lucru de astăzi avem memorandumul cu privire la identificarea surselor de finanțare pentru celelalte cinci spitale (…) În perioada imediat următoare vom demara inclusiv procedurile pentru a solicita autorităților locale alocarea spațiilor pentru cele cinci spitale care fac parte din cele opt care sunt prevăzute în programul de guvernare”, a spus Florian Bodog la începutul ședinței de Guvern.

În urma unei întâlniri care a avut loc, pe 6 septembrie, la Bruxelles, între comisarul european, Corina Crețu, și ministrul Sănătății, Florian Bodog, s-a stabilit calendarul de implementare a proiectelor a trei spitale regionle la Iaşi, Cluj şi Craiova. Studiul de fezabilitate va fi încheiat până în martie 2018, iar

proiectele vor fi depuse până în luna aprilie, transmitea Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.
În Programul Operațional Regional, aproximativ 326 de milioane de euro sunt dedicate investiţiilor în domeniul sănătăţii, jumătate din această sumă fiind alocată construcţiei celor 3 spitale regionale menționate.
Până pe 5 octombrie au fost aprobate și transferurile de terenuri pentru construirea spitalelor din Cluj, Craiova și Iași.

În ce privește sursele de finanțare pentru celelalte cinci spitale, o variantă posibilă este constuirea lor în parteneriat public-privat, varianta fiind menționată, marți, de către ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer. „Legea parteneriatului pulic-privat este o lege extrem de importantă atât pentru mediul privat, cât și pentru stat. Ne va permite să construim, să dezvoltăm proiecte de foarte multe tipuri și incusiv servicii publice, iar statul să înceapă plata acestora după ce le sunt date în exploatare. Eu cred că există un potențial și un interes foarte mare din partea unor fonduri de investiții străine pentru realizarea acelor șapte spitale regionale pe care le avem în programul de guvernare și un spital republican”, a spus Laufer.

sursa: mediafax.ro