Presedintele Klaus Iohannis a semnat pe 18 ianuarie decretul pentru promulgarea Legii privind promovarea transportului ecologic, care prevede obligatia autoritatilor locale de a achizitiona mijloace de transport in comun cu motoare electrice in proportie de minimum 30% din necesarul achizitiilor viitoare.

Actul normativ are ca obiect de reglementare promovarea transportului ecologic prin impunerea obligatiei autoritatilor publice locale, regiilor autonome si societatilor aflate in subordinea unitatilor administrativ-teritoriale de a achizitiona mijloace de transport in comun actionate electric intr-o proportie de minimum 30% din necesarul achizitiilor viitoare, urmarindu-se astfel reducerea poluarii in aglomerarile urbane, a consumului de benzina si motorina, cat si promovarea noilor tehnologii in domeniu.

Potrivit legii, autoritatile publice locale, regiile autonome si societatile aflate in subordinea unitatilor administrativ-teritoriale vor achizitiona mijloace de transport de calatori actionate prin motoare cu propulsie electrica, tehnologii verzi, motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, gaz natural lichefiat si motoare cu propulsie pe biogaz in proportie de minimum 30% din necesarul achizitiilor viitoare. Procentul va fi calculat din totalul numarului de autovehicule achizitionate intr-un an.

Societatile cu capital privat, inclusiv societatile de taxi, vor achizitiona incepand din 2020 mijloace de transport calatori actionate prin motoare cu propulsie electrica in proportie de 30% din achizitiile viitoare.

Achizitiile anuale de autovehicule facute de autoritatile publice pentru deservirea parcului propriu trebuie sa contina in proportie de cel putin 20% autoturisme actionate prin tehnologii verzi.