Dezvoltarea urbana a municipiului Targu Mures propune cetatenilor un nou proiect dedicat unei calitati mai bune a vietii in comunitate. Din fonduri Regio se va amenaja in municipiu un nou parc cu spatii de agrement, de sport si sanatate, intins pe o suprafata de aproape patru hectare. Prin contractul de finantare nerambursabila semnat de catre Primaria Targu Mures si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, se aloca din Axa 4 a Programului Operational Regional 2014-2020, aproape 14 milioane lei pentru realizarea acestui proiect major ce va imbunatatii mediul inconjurator si aerul din municipiu, precum si oferta de spatii verzi si de relaxare.

 Peste doi ani, respectiv in 30.11.2022, parcul amplasat intr-o zona deosebit de populata si extrem de dinamica a municipiului, marcata de dezvoltarea noilor ansambluri rezidentiale si a noului centru comercial din municipiul Targu Mures, va fi finalizat si deschis cetatenilor. Spatiul aferent conversiei si revitalizarii terenurilor are o suprafata de 37.744 mp si este marginit la vest de Universitatea Dimitrie Cantemir, la est de garajele private si blocurile de locuit de pe strada Apicultorilor, la nord de Baza Jandarmeriei Mures, iar la sud de Calea Sighisoarei. Gradul de accesibilitate, pentru cetatenii din municipiu, va fi ridicat, fiind asigurat acces auto, pietonal si cu bicicleta de pe toate strazile limitrofe.

Aceasta investitie si fondurile alocate prin acest proiect sunt esentiale pentru calitatea aerului din municipiu. Targu Mures este un oras cu o industrie chimica si farmaceutica dezvoltate, care, pe langa industria judeteana de exploatare a gazelor naturale si de exploatare a lemnului, isi pun amprenta asupra naturii si aerului. Amenajarea spatiilor existente sau suplimentarea cu noi parcuri si scuaruri in cat mai multe cartiere rezidentiale ale orasului, pentru asigurarea populatiei cu o sursa de sanatate, este o preocupare permanenta a administratie publice locale, aspecte care acum se concretizeaza si prin realizarea acestui proiect. Pentru municipiul Targu Mures, aceste este cel de-al patrulea contract de finantare aprobat pe axa de dezvoltare urbana durabila, iar valoarea tuturor fondurilor nerambursabile alocate pana acum, prin Axa 4 a Programului Regio, se ridica la peste 100 milioane lei” a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Informatii proiect:

Proiectul cu titlul ”Reconversia functionala si/sau reutilizarea unor terenuri si suprafete abandonate si neutilizate din interiorul Municipiului Targu Mures” are o valoare totala de 14.533.962,80 milioane lei, din care suma de 13.556.755,53 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila alocata prin contract (respectiv 2.848.596,48 Euro la curs inforeuro din luna lansarii apelului de proiecte, 1 euro=4,7591 lei). Fondurile nerambursabile sunt alocate din bugetul Regiunii Centru, aferent Axei 4, prioritatea de investitii 4.2 ce urmareste ”Realizarea de actiuni destinate imbunatatirii mediului urban, revitalizarii oraselor, regenerarii si decontaminarii terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluarii aerului si promovarii masurilor de reducere a zgomotului”.

Descrierea investitiei:

Avand in vedere importanta spatiilor verzi si de recreere, municipiul Targu Mures isi stabileste ca obiectiv prioritar pe termen mediu mentinerea, reamenajarea terenurilor degradate, abandonate si intretinerea spatiilor verzi existente. In cadrul proiectului se propune crearea de zone specifice, fiind prevazute alei, piste de alergare, spatiu de joaca pentru copii, spatiu aferent scenei, dar si dotare cu mobilierul necesar. Lucrarile propuse urmaresc realizarea unui parc cu o arhitectura non-invaziva, care sa scoata in evidenta elementele specifice de relief si flora spontana, versanti abrupti, versanti cu panta lina si pajiste urbana. Toate aceste elemente de relief sau vegetatie vor putea fi observate de pe aleea pietonala suspendata la nivelul vegetatiei limitrofe, al vegetatiei arborescente si arbustive la nivelul coroanelor, sau al aleilor pietonale realizate din piatra naturala si lemn de la nivelul terenului. In partea superioara a versantului sudic se propune amenajarea unei platforme (alei circulare) suspendate deasupra vaii (baltii) ca punct central de observatie asupra intregului parc, punct de observatie dotat cu telescop turistic panoramic. In zona limitrofa acestui observator, ca si in zona aflata la limita sud-estica a amplasamentului, se propune mentinerea vegetatiei naturale spontane, cu eventuale toaletari, cosmetizari si imbogatiri cu specii autohtone caracteristice zonei. In aceasta zona se propune si amenajarea unei zone verzi cu facilitati pentru plimbarea animalelor de companie, fiind prevazute in acest sens cateva echipamente specifice acestei zone. Versantul vestic, caracterizat de o panta mai domoala si totodata mai constanta, se preteaza la amenajarea unei pajisti urbane, unde se pot organiza diverse activitati recreative, concerte de mici dimensiuni, expozitii in aer liber, activitati sportive, targuri, spatiu de joaca pentru copii, picnic sau pur si simplu zona de relaxare si odihna. Partea sudica a versantului va fi terasata, terenul urmand a fi modelat sub forma de gradene generoase inierbate, mediate de o alee pietonala centrala pentru facilitarea accesului. In zona centrala va fi amenajata o scena pentru activitati culturale recreative. Scena va consta dintr-o platforma simpla cu vizibilitate 360 grade si copertina (fundal) retractabila pentru dirijarea sunetului la activitatile (evenimentele) generatoare de zgomot, iar la subsolul acesteia vor fi organizate o serie de grupuri sanitare pentru deservirea zonei.

Concomitent cu reabilitarea spatiilor verzi, se va reface fondul arborescent si arbustier prin selectia si defrisarea vegetatiei degradate si imbatranite, sau plantate necorespunzator, inlocuirea acesteia cu material dendrologic nou prin utilizarea speciilor autohtone rezistente la conditiile climatice specifice.