Creșterea globală va accelera până la cel mai rapid ritm în ultimii șapte ani, 3,9%, deoarece reducerea impozitelor din SUA îi determină pe investitori să investească, arată Fondul Monetar Internațional (IMF), în ulktimul său raport „World Economic Outlook”, dat luni publicității la Davos.

Aceasta ar fi cea mai rapidă rată din 2011, când lumea ieșise din criza financiară, prognoza FMI fiind acum cu 0,2 puncte procentuale peste cea de 3,7% anunțată în raportul din octombrie. Raportul „World Economic Outlook” este pentru prima dată prezentat de către FMI la Davos, cu ocazia Forumului Economic Mondial ce se descășoară în fiecare an în stațiunea elvețiană.

Potrivit FMI, reducerile ratei de impozitare pe profit din SUA va da un puternic impuls de creștere economiei americane, la 2,7% în acest an.

„Acestea sunt veștile bune. Dar nu este surprinzător faptul că oamenii încep să-și facă griji cu privire la evoluții de tip pendul, adică la posibilitatea ca economia să meargă în cealaltă direcție“, a declarat Philipp Hildebrand, vice-presedinte la firma de investiții BlackRock Inc.

În plus față de o posibilă supraîncălzire pe piețele financiare, FMI a semnalat protecționismul, tensiunile geopolitice și vremea extremă ca riscuri pentru economia globală. „Anul acesta ar putea fi unul pentru optimiști, dar și pentru pesimiști“, a declarat Dominic Barton, managing director al companiei de consultanta McKinsey & Co „Starea de spirit este destul de bună din punct de vedere comercial, pe fondul creșterii sincronizate“.

FMI spune că redresarea globală acum în curs de desfășurare este cea mai puternică din ultimii șapte ani, cu o creștere în anul trecut în 120 de țări reprezentând trei sferturi din producția mondială.

Potrivit FMI, Japonia va crește cu 1,2% în 2018, în timp ce pentru Marea Britanie creșterea este prognozată la 1,5% în 2018 și în 2019.

„Factorii de decizie politică ar trebui să ia măsuri pentru a crește potențialul de creștere, cum ar fi reforme care să îmbunătățească productivitatea. Este absolut necesar pentru țările în curs de dezvoltare să-și sporească rezistența la șocurile financiare printr-o proactivitate a reglementărilor”, au arătat reprezentanții FMI.

Fondul Monetar Internațional a fost conceput pentru a supraveghea sistemul monetar mondial și este un creditor de ultimă instanță pentru națiunile îndatorate.

Sursa: medifax.ro