Guvernul României a aprobat în ședința de astãzi, 17.03.2021, negocierea și semnarea Acordului de împrumut dintre România și Banca Internaționalã pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 100 milioane de euro, pentru susținerea proiectului „Școli mai sigure, incluzive și sustenabile”.

“Una dintre prioritãțile mandatului meu este sã fac tot posibilul astfel încât educația sã primeascã finanțarea necesarã pentru ca toți elevii și preșcolarii sã aibã acces la o infrastructurã școlarã modernã și sigurã. În calitate de ministru al Finanțelor, am solicitat Guvernului mandat sã negociez și sã semnez cu Banca Internaționalã pentru Reconstrucție și Dezvoltare un Acord de Împrumut în valoare de 100 de milioane de euro, pentru investiții în infrastructura școlarã, atât de necesare, în special în zonele mai puțin dezvoltate ale țãrii”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Proiectul „Școli mai sigure, incluzive și sustenabile” se va derula pe o perioadã de 6 ani, data limitã de tragere a împrumutului fiind 30 iunie 2027. Acesta va fi implementat de cãtre Ministerul Educației, prin Unitatea de Management a Proiectului. Costul total al proiectului va fi de 100 de milioane euro, sumã finanțatã integral din împrumutul acordat României de cãtre Banca Internaționalã pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Principalele elemente ale proiectului cuprind o componentã de investiții integrate în infrastructura școlarã, activitãți de comunicare și informare, sprijin pentru transportul elevilor, precum și alte facilitãți temporare. O atenție sporitã va fi acordatã sãlilor de clasã inteligente, prin investiții în mobilier școlar și prin activitãți de informare și instruire în acest domeniu.

Proiectul „Școli mai sigure, incluzive și sustenabile” include o componentã de sprijin pentru investiții în infrastructura școlilor durabile și moderne, prin planificarea investițiilor în vederea dezvoltãrii unor modele pentru școlile viitoare, precum și prin alte activitãți de informare și pregãtire a comunitãților în cazul producerii unor eventuale dezastre.