Conform CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), atacurile cibernetice cu aplicații malițioase sub formă ransomware au înregistrat o creștere semnificativă la nivel național în ultima perioadă. Tința atacatorilor a fost îndeosebi îndreptată în zona instituțiilor medicale, care au fost luate cu asalt, efectele distructive fiind în creștere de la o zi la alta. Riscurile generate de atacurile cibernetice sunt multiple, cum ar fi: blocarea accesului la componentele cheie ale rețelei (ransomware), instalarea programelor malware sau alte programe dăunătoare, in mod obișnuit, obținerea informațiilor prin transmiterea datelor de pe hard disk (spyware) si perturbarea anumitor componente și transformarea sistemului în unul inoperabil.
Pentru a evita aceste situații, companii  din domeniul securitatii cibernetice recomandă o serie de măsuri preventive împotriva atacurilor cibernetice: evitarea accesarii fișierelor primite prin e-mail dacă nu cunoașteți expeditorul, evitarea linkurile/campaniile online în care sunt prezentate oferte irezistibile, luând în calcul toate platformele (e-mail, WhatsApp, Messenger, Facebook), nu omiteți să aveți un backup al datelor care să nu fie conectat la aceeași reţea.

Peste 70% dintre instituţiile din domeniul medical din România nu au un plan de reacţie la incidentele de securitate cibernetică, potrivit ASCPD (Asociaţia Specialiştilor în Confidenţialitate şi Protecţia Datelor). Este o realitate îngrijorătoare vis-a-vis de securitatea datelor informatice și buna desfășurare a sistemului medical. Securizarea informaţiilor și a datelor este un demers esenţial.

Sursa: comunicat de presă Quartz Matrix