De câte ori nu v-a venit o idee care în primă fază părea genială dar odată pusă în practică sau întoarsă pe mai multe părți și tot adăugând la ea s-a modificat atât de mult încât forma inițială nu doar că părea cu mult sub limita voastră, cât și în completă contradicție cu varianta finală. Aceasta este o problemă de care se lovesc în general oamenii creativi.

“Am dedicat 30 de ani cercetării despre modul în care trăiesc și lucrează oamenii creativi, pentru a face mai ușor de înțeles procesul misterios prin care vin cu idei noi și lucruri noi. Dacă trebuia să exprim într-un cuvânt ceea ce face ca personalitățile lor să fie diferite de celelalte, este complexitatea. Ele prezintă tendințe de gândire și de acțiune care, în majoritatea oamenilor, sunt segregate. Acestea conțin extreme contradictorii; în loc să fie un individ, fiecare dintre ele este o mulțime. ” declară un prestigios profesor croat, Mihaly Csikszentmihalyi,  în cartea sa- ”Creativitatea: Lucrarea și viața a 91 de oameni eminenți”

Mihaly descrie 9 trăsături contradictorii care sunt frecvent prezente în oameni creativi:

  1. Cei mai creativi au o mare cantitate de energie fizică, dar sunt deseori liniștiți și în repaus. Ei pot lucra ore lungi la o mare concentrare.
  2. Majoritatea oamenilor creativi tind să fie inteligenți și naivi în același timp. “Aceasta implică fluența sau capacitatea de a genera o mare cantitate de idei; flexibilitatea sau capacitatea de a trece de la o perspectivă la alta; și originalitatea în alegerea asociațiilor neobișnuite de idei. Acestea sunt dimensiunile gândirii că majoritatea testelor de creativitate măsoară și că majoritatea atelierelor de creativitate încearcă să se amplifice”.
  3. Cei mai creativi combină atât jocul, cât și productivitatea, ceea ce uneori poate însemna atât responsabilitatea, cât și iresponsabilitatea. “În ciuda aerului lipsit de griji, care îi afectează mulți oameni creativi, cei mai mulți lucrează târziu în noapte și persistă atunci când indivizii mai puțini condamnați”. De obicei, această perseverență are loc în detrimentul altor responsabilități sau al altor persoane.
  4. Cei mai creativi alternează adesea între imaginație și fantezie și au un simț înrădăcinat al realității. În ambele, artă și știință, mișcarea înainte implică un salt de imaginație, un salt într-o lume diferită de cea prezentă. Interesant este că această imaginație vizionară funcționează împreună cu o hiperaciditate a realității. Atenția la detalii reale permite unei persoane creative să-și imagineze căi de a le îmbunătăți.
  5. Cei mai creativi tind să fie atât introvertiți, cât și extrovertiți. Mulți oameni tind spre o extremă sau cealaltă, dar oamenii extrem de creativi sunt un echilibru al ambelor simultan.
  6. Cei mai creativi sunt cu adevărat umili și manifestă un sentiment puternic de mândrie în același timp.
  7. Cei mai creativi sunt atât rebeli, cât și conservatori. “Este imposibil să fii creativ fără să ai internalizat mai întâi o zonă de cultură. Deci, este greu de văzut cum o persoană poate fi creativă fără a fi atât tradițională, cât și conservatoare și, în același timp, rebelă și iconoclastică “.
  8. Cei mai creativi sunt foarte pasionați de munca lor, dar rămân extrem de obiectivi și în privința lor. Sunt capabili să recunoască când ceva pe care l-au făcut nu este foarte bun.
  9. Deschiderea și sensibilitatea celor mai creativi oameni le expune la o mare cantitate de suferință și durere, dar bucurie și viață în mijlocul acestei suferințe. “Poate că cea mai importantă calitate, cea care este cel mai consistent prezentă în toate persoanele creative, este abilitatea de a se bucura de procesul creației de dragul său. Fără această trăsătură, poeții ar renunța la perfecțiune și ar scrie jingle comerciale, economiștii ar lucra pentru bănci, unde ar câștiga cel puțin de două ori mai mult decât la universități, iar fizicienii ar înceta să facă cercetări de bază și să se alăture laboratoarelor industriale unde condițiile sunt mai bune și așteptările mai previzibile “.

Uneori, ceea ce pare a fi o contradicție la suprafață este de fapt o armonie în deghizare. Problema mea a fost în primul rând una de comunicare.

sursa: matthewschuler.co