Autor: Cornel Barbut

Sunt inginer electronist de 27 ani  si am fost provocat sa postez un punct de vedere despre tehnologia 5G si impactul asupra sanatatii, raspund in continuare pe scurt acestei teme de interes majos in aceasta perioada. In ultimul timp au aparut informatii care dau tehnologia 5G ca fiind o posibila cauza a pandemiei de coronavirus, plus faptul ca  doua tari din Europa (Belgia si Elvetia) nu permit momentan instalarile de antene 5G.

Ce este 5G de fapt?

5G vine de la a 5-a Generatie de comunicatii mobile si este o tehnologie wireless (fara fir) pentru Comunicare. Daca la inceput GSM sau 2G era numita telefonia mobila, aparuta in Romania in 1994 si era folosita doar pentru comunicarea intre oameni, aceasta tehnologie a fost extinsa nu doar pentru telefonie, ci si pentru internet mobil si pentru comunicarea cu obiecte (IoT – Internet of Things, internetul obiectelor).

Ca sa intelegem ce este 5G fata de versiunile anterioare, pot spune de la inceput ca parametrul cel mai important este frecventa sau spectrul in care se transmit aceste comunicatii fara fir. La 2G frecventele folosite erau 450 MHz si 900 MHz, la 3G a crescut la 1,8 si 2,1 GHz, la 4G s-a ajuns la 2,6 GHz. Noua tehnologie 5G are acum prima banda cuprinsa intre 410 MHz si 5,1 GHz care nu este deloc periculoasa pentru sanatatea oamenilor si mai are a doua banda cuprinsa intre 24 si 71 GHz, cunoscuta si sub denumirea de banda de 60 GHz sau a undelor milimetrice.

Despre a doua banda de frecvente nu pot spune prea multe, fiind un inceput in utilizare si prin urmare toate testele sunt la inceput. Inca nu se poate vorbi de impactul asupra sanatatii oamenilor decat dupa un timp semnificativ de testare. In prezent 5G exista implementat si in Romania (de anul trecut de la festivalul Untold la Floresti/Cluj de Orange, dar si in Bucuresti si Alexandria), dar inca nu sunt telefoane disponibile pentru public.

Pot spune insa cu siguranta ca prima banda de frecvente pana in 5,1 GHz nu dauneaza cu nimic sanatatii, avand in vedere ca parametrii de radiatie a campului electromagnetic au fost imbunatatiti de-a lungul evolutiei tehnologice (puterea maxima permisa a unui telefon este de 2 W, iar de la 3G a scazut fata de 2G si similar la 4G fata de 3G).

In afara frecventei, impactul asupra sanatatii umane este monitorizat prin influenta radiatiei campului electromagnetic. Aici sunt mai multe consideratii pe care le iau pe rand:

  • Puterea radianta. Acest parametru a fost scazut in timp, asa incat nu sunt probleme asupra sanatatii.
  • Intensitatea campului. Asta ne influenteaza cel mai mult practic sanatatea. Daca stam mult timp in apropierea unei antene fixe (deci cu intensitate maxima) se pare ca ne afecteaza sanatatea. Si asta e acum la 3G si 4G, fara sa mai vorbim de 5G, unde impactul e mai mic.
  • Efecte asupra creierului si sistemului nervos. S-au facut multe studii dar din pacate sunt tinute cam ascunse. As introduce ETICA in Telecomunicatii si as solicita tuturor operatorilor de comunicatii mobile sa publice studiile relevante asupra impactului in sanatatea oamenilor. Oare de ce nu avem acces la aceste studii? Tocmai aceasta “ascundere” voita amplifica mai mult teama oamenilor. Lucrand la o companie la un moment dat cu Servicii de telefonie mobila am aflat ca sunt studii care arata ca in anumite conditii undele electromagnetice, radiatia campului electromagnetic si vorbitul la telefonul mobil perioade mai lungi pot dauna sanatatii, ajungand pana la producerea de cancer. De exemplu si in Romania, in Cluj au fost interzise montarile de antene pe blocuri din motivul impactului asupra sanatatii. O fi adevarat? Cusca Faraday si legile fizicii spun ca cei din blocul respectiv nu au probleme de sanatate, ci cei din apropiere. Tehnic vorbind, aceste antene 3G/4G nu dauneaza sanatatii.
  • Hiper-sensibilitatea si protectia impotriva radiatiilor electromagnetice. Pentru ca acest camp electromagnetic chiar are efecte asupra omului, chiar daca unii dintre noi nu credem sau nu simtim, e bine de stiut ca exista unii oameni cu hiper-sensibilitate. Am intalnit o astfel de persoana, care cand a venit la mine in casa mi-a spus pe unde sunt montate cablurile electrice, pentru ca simtea radiatiile acestora. Din acest motiv exist ape piata si dispositive diverse pentru protectia impotriva radiatiilor campului electromagnetic. Puteti verifica de la 2 firme din Franta (nu stiu sa fie distribuitori si in Romania): https://www.electromagnetique.com/ sau http://expercem.com/.
  • Efectul microundelor. De aici vine o buna parte din teama. Sunt tari unde nu se mai permite vanzarea cuptoarelor cu microunde. Se vorbeste de sindromul microundelor si de efectul negative asupra alimentelor incalzite si asupra sanatatii oamenilor datorita microundelor din aceste cuptoare (a se vedea: http://next-up.org/pdf/Syndrome_des_Micro_Ondes_v_01_2014.pdf)
  • Beneficiile si avantajele 5G? Orice tehnologie are plusuri si minusuri si trebuie evaluate la pachet. Ce adduce 5G in plus?
  • Cresterea duratei de viata a bateriei telefonului
  • Cresterea vitezei de download/upload (creste si mai mult in FR2)
  • Cresterea mobilitatii (eliminarea intreruperilor intre antene sau anumite zone)
  • Telefoane cu mai multe cartele USIM, pentru a elimina zonele fara semnal
  • Asigurarea conectivitatii diverselor obiecte, gen Smart watches
  • Permite comunicarea cu holograme samd

Concluzie: 5G nu dauneaza sanatatii in banda sub 6 GHz, iar in banda de 60 GHz avem nevoie de studii si cercetari ca sa putem spune ceva. In schimb 5G aduce multe beneficii si avantaje in comunicatiile viitorului.