Autor: Victor Gabriel Clătici, Medic Primar Dermatolog

Citatul ,, Perfecțiunea este atinsă nu atunci când nu mai este nimic de adăugat, ci atunci când nu mai este nimic de îndepărtat,, atribuit celebrului scriitor francez Antoine de Saint-Exupery, are unele aplicații cel puțin interesante în domeniul meu de activitate, și mai ales în ceea ce privește stilul de viață, frumusețea și sănătatea.

O foarte mare parte din activitatea mea profesională este legată de procesul de îmbătrânire în general și de îmbătrânirea feței în particular, iar la întrebarea cea mai frecventă care îmi este adresată, respectiv „Care este cea mai bună cremă antirid din lume”, răspunsul meu invariabil este ,,crema de fotoprotecție,,.

Da! Expunerea la soare, atât cea voluntară (la plajă sau piscină) cât și cea zilnică sau involuntară, determină o piele uscată și fragilă, cu pete maronii și vase de sânge sparte, cu riduri și laxitate!

Da! Înlocuirea unor,, ritualuri complicate și costisitoare,, de tip anti – rid sau anti- ageing cu o acțiune simplă și eficientă, să utilizăm în mod corect și consecvent o cremă de fotoprotecție va conduce la beneficii uriașe pe termen lung.

Corect și consecvent înseamnă utilizarea de la 1 ianuarie la 31 decembrie, folosirea unui produs cu factor de protecție adaptat tipului de piele (cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât factorul de protecție trebuie să fie mai mare), aplicarea pe toate zonele de piele expuse la soare, și folosirea unei protecții suplimentare la plajă sau la munte.

Un lifestyle sănătos și benefic pentru sănătatea și frumusețea noastră nu este extrem de complicat sau costisitor. După cum spunea Walt Disney ,,Pentru a porni trebuie să nu mai vorbim și să începem să facem” (“The way to get started is to quit talking and begin doing.”), iar primul pas către o piele frumoasă și sănătoasă poate fi realizat chiar acum – aplicarea zilnică a unei creme de fotoprotecție.