Vedeta acestei perioade în materie de legume este de departe dovleacul. Dacă pentru cei mici este incitant să construiască felinare cu ocazia Halloweenului, pentru gospodine dovleacul reprezintă o paletă largă de rețete pe acre le poate încerca în bucătărie.

Cu pui şi cartofi

Ingrediente: o ceapă, două linguri ulei de măsline, 4 pulpe de pui, două crenguţe de rozmarin, câteva frunze de pătrunjel, 2 căţei de usturoi, o linguriţă oţet de mere, un dovleac, 6 cartofi, sare, piper. Preparare: se încinge uleiul într-o tigaie. Se adaugă ceapa tocată şi se căleşte. Se pun pulpele de pui, sare, piper şi se adaugă puţină apă, apoi oţetul, pătrunjelul şi usturoiul. Se lasă pe foc până scade apa, după care se adaugă dovleacul tăiat fâşii, cartofii tăiaţi şi rozmarinul. Se acoperă vasul cu un capac şi se bagă la cuptor 30 de minute. Apoi se scoate capacul şi se mai lasă încă 10 minute.

Plăcintă
Ingrediente: pentru blat – 7 linguri de lapte, 7 linguri de zahăr, 7 linguri de făină, un ou, o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi una de oţet, 450 g făină + un ou pentru uns; umplutură: -1 kg de dovleac plăcintar (miez, fără coajă), o cană de zahăr, două pliculeţe de zahăr vanilat, 50 g de unt, o linguriţă de scorţişoară. Preparare: blatul – se pun cele 7 linguri de lapte, de zahăr şi de făină într-o crăticioară pe foc şi se amestecă încontinuu cu o lingură. Când se topeşte zahărul şi se umflă laptele, se ia de pe foc şi se dă deoparte să se răcească. Apoi se pune oul şi se amestecă bine. Se adaugă linguriţa de bicarbonat, care se stinge cu cea de oţet şi se amestecă în continuare. Când compoziţia devine o pastă, se pune făina treptat şi se amestecă până se face un aluat elastic, care se împarte în două. Umplutura: se rade dovleacul şi se căleşte cu puţin unt. Se adaugă zahărul şi vanilia şi se amestecă. Înainte de a fi pus în plăcintă se adaugă scorţişoara. Din jumătate de aluat se întinde o foaie. Se presară dovleacul şi se pune şi cea de-a doua foaie. Se unge cu un ou bătut. Se bagă la cuptorul încins cam 35 de minute, până se rumeneşte.

Chec

Ingrediente: 200 g dovleac copt, două ouă, 80 ml ulei, 100 ml apă, 200 g zahăr, 200 g făină, o linguriţă de praf de copt, o linguriţă sare, o linguriţă de scorţişoară, unt pentru uns tava. Preparare: se încinge cuptorul la 180°C şi se tapetează tava cu unt. Apoi, se amestecă dovleacul, ouăle, uleiul, apa şi zahărul. Peste amestecul cu dovleac se pun făina, praful de copt, sarea, scorţişoara şi se amestecă bine. Se toarnă compoziţia în tavă şi se bagă la cuptor timp de 45-50 de minute.

Supă cremă

Ingrediente: 1 kg dovleac, 60 g unt, o ceapă, 1 litru supă de legume, sare, piper, pătrunjel verde. Preparare: se spală dovleacul, se curăţă de coajă şi se taie în cuburi. Se taie ceapa cubuleţe şi se căleşte în unt cam 10 minute sau până devine aurie. Se adaugă dovleacul şi supa de legume şi se lasă la fiert până se înmoaie, apoi se potriveşte de sare şi piper. Se stinge focul şi se lasă puţin deoparte, după care se mixează cu blenderul sau cu un pasator de legume. Când se serveşte, se presară pătrunjel verde deasupra.

Brioşe

Ingrediente (12 brioşe): două ouă, o cană şi jumătate de zahăr, un sfert de cană de ulei, o cană şi jumătate de dovleac copt, o cană de făină, 3 linguriţe de praf de copt, o linguriţă de scorţişoară, o fiolă de esenţă de vanilie. Preparare: se preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade şi se pun hârtiuţele speciale în tava de brioşe. Într- un bol mare se bat ouăle cu zahărul. Se adaugă dovleacul pasat, uleiul, vanilia şi se amestecă bine, ca să se omogenizeze. Apoi se pun făina, praful de copt şi scorţişoara. Brioşele se toarnă compoziţia în forme. Se coc timp de 30-35 de minute. Se scot din cuptor şi se lasă să se răcească zece minute înainte de servire.

Ruladă cu frişcă

Ingrediente – blat: 500 g piure de dovleac, 240 g făină, 150 g zahăr, un ou, 65 g unt topit, 100 ml lapte, un plic de zahăr vanilat, un praf de copt, un vârf de cuţit de sare; cremă: 1 l de frişcă lichidă, 3 linguri de zahăr, vanilie.Preparare: se amestecă oul cu zahărul. Se adaugă untul, piureul de dovleac, sarea şi vanilia. Se pun făina, praful de copt şi laptele. Aluatul obţinut se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace în cuptorul preîncălzit 45 de minute. Se lasă să se răcească în tavă şi se scoate pe un blat de lemn. Se bate frişca, adăugând zahărul şi vanilia. Apoi se unge blatul cu crema de frişcă, după care se rulează. Se bagă la frigider cam o oră.

La cuptor

Ingrediente: dovleac, scorţişoară, nucşoară (măcinate), un plic de zahăr vanilat, o lingură de unt, 100 g nucă măcinată, două linguri de miere, apă, frunze de mentă. Preparare: se curăţă dovleacul şi se taie bucăţi, care se ung cu unt şi se dau prin zahăr vanilat, scorţişoară şi nucşoară. Apoi se pun într-o tavă de Yena, cu puţină apă şi se bagă la cuptor. Spre final, când bucăţelele sunt aproape coapte, se amestecă nuca şi mierea şi se toarnă peste dovleac. Când furculiţa poate trece foarte uşor prin miez, dovleacul e gata. Se poate decora cu frunze de mentă proaspătă.

Pilaf

Ingrediente: 700 g dovleac, 2 căţei de usturoi, 150 ml vin alb, 50 ml ulei de măsline, sare, curry după gust, 250 g orez. Preparare: se curăţă dovleacul de coajă şi se taie cubuleţe, apoi se căleşte în ulei, împreună cu usturoiul. După câteva minute, se scoate usturoiul şi se dă prin vin, curry, sare şi se lasă cam 30 minute să se înmoaie, adăugând câte puţină apă fierbintă, dacă e cazul. Se adaugă apoi orezul şi încă puţină apă şi se lasă la fiert, amestecând din când în când, până se înmoaie.

 

Mai multe: AICI