Statele Unite nu declanşează conflicte comerciale, ci încearcă să egalizeze situaţiile în comerţul internaţional şi să contracareze protecţionismul chinez, inclusiv “ameninţările directe” în domeniul tehnologiei, a afirmat, la Forumul Economic Davos, secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross.

“Nu încearcă nimeni să genereze o situaţie uriaşă cum s-a întâmplat cu Legea Smoot-Hawley în timpul Marii Crize economice”, a declarat Wilbur Ross, la Davos, referindu-se la o reglementare protecţionistă din 1930 care a majorat mii de tarife comerciale americane.

“Dar chinezii au avut de ceva timp o abordare superbă în discursurile pe tema comerţului liber şi la fel de superbă în comportamentul puternic protecţionist”, a adăugat Wilbur Ross, citat de site-ul agenţiei Reuters.

“Următorul domeniu de provocări” este reprezentat de ambiţiile Chinei în domeniul tehnologiei, a continuat secretarul american al Comerţului. “Este vorba de ameninţări directe. Sunt ameninţări directe aplicate prin transferuri de tehnologie, prin lipsă de respect pentru drepturi de proprietate intelectuală, prin spionaj comercial, prin tot felul de lucruri rele. Nu este vorba doar de creşterea excesivă a capacităţilor în domeniile industriale istorice”, a subliniat Ross.

sursa: Mediafax.ro