Perioada de amortizare din chirie a unei investiții imobiliare este în prezent de 15 ani, cifră care indică o rentabilitate ridicată a acestor plasamente, arată un studiu al companiei de brokeraj bancar Kiwi Finance.

„Numărul de locuințe din România raportat la o mie de locuitori este cu mult sub media UE, lucru care indică nevoia de imobile noi și care determină un interes mare din partea dezvoltatorilor. Iar ratele dobânzilor la creditele ipotecare au scăzut semnificativ în ultimii 10 ani, ducând la o mai mare accesibilitate în achiziția imobilelor prin credit de către populație”, arată autorii studiului.

În același timp, indicele de accesibilitate (preț/mp raportat la salariul mediu lunar) este „la un nivel normal de 2,3”.

Potrivit Kiwi Finance, prețul mediu al unui apartament cu două camere a crescut în 2017 față de 2016. În București, acesta a crescut de la 63.777 de euro în 2016 la 68.647 de euro în 2017.

„În opinia mea, comportamentul populației față de subiectul locativ a intrat într-o etapă de maturizare. Vedem acest lucru din schimbarea priorităților în criteriile de alegere a locuinței, din schimbarea structurii și a suprafețelor în proiectele noi și, nu în ultimul rând, din creșterea proporției de locuințe cumpărate prin credit imobiliar față de integral cash. Acest lucru va pune presiune și mai mare pe oferta imobiliară, care în acest moment este mult sub cererea solvabilă”, a declarat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

„Consider că mobilitatea forței de muncă și mobilitatea socială vor fi următorii vectori care vor accelera maturizarea populației și maturitatea pieței imobiliare din România”, a mai spus Anca Bidian.

Datele studiului au fost prezentate în cadrul Real Estate Meetup, un eveniment dedicat industriei de imobiliare, organizat de Storia.ro, site-ul de anunțuri imobiliare lansat de OLX, și de Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din România.

sursa: mediafax.ro