După un drum anevoios, printre gânduri, tipare, hârtii și cerneluri, cuvântul ajunge să cucerească și cel mai trist suflet, ascuns printre prejudecăți, ziduri înalte și porți ferecate, declară Administrația Națională a Penitenciarelor printr-un comunicat de presă.

Cuvântul Șeherezadei a stârnit reacții pozitive dincolo de gratiile celor 10 unități penitenciare implicate în proiect (Aiud, Botoșani, București-Jilava, București-Rahova, Iași, Codlea, Slobozia, Timișoara, Tulcea și Vaslui).

După un parcurs de 2 luni, în care lectura în format audio a conferit sunetului valențe culturale, completând demersurile recuperative din sectoarele de reintegrare socială, proiectul Audioteca Șeherezadei continuă demersurile de atragere a publicului în mrejele captivante ale lecturii.

Promovarea proiectului, la nivelul unităților penitenciare, s-a realizat prin afișe, la avizierele din cadrul secțiilor de deținere sau prin anunțuri transmise prin intermediul studiourilor cu circuit închis. Fiecare unitate a întocmit un program de difuzare, materialele fiind prezentate atât la curțile de plimbare (prin intermediul stațiilor de radioficare), cât și la nivelul camerelor de deținere, prin intermediul studiourilor TV cu circuit închis.

Indiferent de frecvența difuzărilor (zilnic sau 3 zile/săptămână), răspunsul publicului țintă a reiterat o stare de fapt pe care societatea trebuie să o promoveze, prin astfel de inițiative, în completarea demersurilor prevăzute într-un cadru instituționalizat: lectura atrage, încurajează comunicarea, dezvoltă cultura generală și capacitatea de a empatiza, aduce în mediul carceral acele valori morale și culturale care pot contribui la diminuarea tendințelor de infracționalitate.

Și ce poate contura mai clar reușita unui proiect, decât valorificarea testimonialelor?

? ‘Surprins, apoi curios. Acestea au fost stările pe care le-am trăit când am ascultat pentru prima dată Audioteca Șeherezadei. Deși cunosc multe despre marii scriitori ai lumii, în Audiotecă am auzit niște informații foarte interesante și am aflat titluri de cărți pe care deja am început să le caut în biblioteca penitenciarului. Chiar dacă am greșit și am ajuns în acest loc, mă bucur că putem avea parte de asemenea proiecte culturale.’

? ‘…Am văzut afișul la clubul de pe secția a VI-a. Acum ies zi de zi la plimbare pentru a mai auzi câte un episod. Mi se pare o idee genială și sper să mai continue acest proiect. Pe viitor aș vrea să se vorbească mai mult despre marii clasici români’.

? ‘Programul este util, întrucât se poate adresa și celor ce nu știu să scrie și să citească, dar este o experiență de învățare și pentru cei care frecventează biblioteca penitenciarului și doresc ca ulterior să citească în integralitate operele respective.’

? ‘În primul rând, aș vrea să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest proiect. Aș vrea să se știe că și în penitenciare sunt oameni cărora le place să citească. Această oportunitate, de a asculta diverse fragmente din operele marilor scriitori, ne-a bucurat enorm. Ascultând cu atenție fiecare episod, am rămas surprins de unele informații pe care, până să apară Audioteca Șeherezadei, nu le cunoșteam.’

? ‘Evoluăm atunci când aducem lumină în spațiile întunecate ale minții, iar acest proiect asta face.’

? ‘Adaugă un plus de cultură multora dintre noi și aduce un sentiment de bine.’

Astfel, proiectul care a oferit persoanelor private de libertate posibilitatea de a evada, prin lectură, într-o lume ideală, continuă în școli și licee. Într-o ambianță boemă, printre fragmente de lectură și reacții ale publicului țintă din penitenciare, actrița Adriana MOCA, inițiatoarea proiectului, scriitoarea Ioana BÂLDEA CONSTANTINESCU, doamna psiholog Ligia MOISE și doamna Andreea NEAGOE, ofițer specialist în cadrul Direcției Reintegrare Socială, au lansat vineri, 15 septembrie, noile linii ale proiectului, menținând coordonatele colaborării cu mediul carceral.

Și cum aici lectura nu cunoaște timp, spațiu, formă sau destinatar, fără să își fi propus, Șeherezada a devenit liantul dintre două lumi, aducând un strop de libertate într-o mare ferecată.